Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Коронавирусът от Китай мутира, предава се от човек на човек

Експертен екип на китайското правителство потвърди, че новият коронавирус вече се предава от човек на човек, съобщава агенция Асошиейтед прес /АП/. Потвърдени са случаи на двама души в Южната провинция Гуангдонг, които са се заразили от членове на семействата си. Държавните медии съобщават и за потвърдени случаи на заразени здравни служители.

В своето първо изявление по темата, президентът на Китай заяви, че е от жизненоважно значение да се вземат всички възможни мерки за справяне с новия коронавирус, с чийто щам вече са заразени 217 души в страната. Думите му съвпаднаха с информацията от последните часове, че в Китай продължава да се увеличава броят на хората, заразени с новата форма на вирусна пневмония, която очевидно е претърпяла мутация. През последните дни, експертите успокояваха, че при хората няма опасност от зараза, освен чрез консумиране на храна.

Вече са регистрирани първите случаи на заразяване в столицата Пекин. Здравните власти в град Ухан в Централен Китай, откъдето се предполага, че произхожда новият коронавирус, оповестиха, че са регистрирани нови 136 случая на заразяване, като по този начин заразените пациенти вече са 198.

В понеделник и Южна Корея потвърди за жена, пристигнала в Сеул от Китай, която е заразена.

От централата на Световната здравна организация съобщиха, че в сряда свикват среща на Света за спешна помощ, за подготвяне на декларация във връзка с възможните рискове от усложняване на обстановката.

Подобна наложителна нужда от спешни действия за последен път имаше по време на кризата с вируса на Ебола в Африка през 2014 и вируса Зика в Америка през 2016 г, припомнят от АП.

Много хора в социалните мрежи споделят, че вече са отменили плануваните си пътувания към Азия във връзка с посрещането на Новата лунна година в Китай, която се отбелязва в края на януари.

c