Водещи новини - дясно Образование

Цъфтящи картички изработват ученици от Добрич

Цъфтящи картички от екохартия изработва учебната компания, създадена в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич, съобщава agri.bg. Уникалните изделия вече са готови и в началото на февруари ще бъдат подарени на партньорите на учебното заведение на среща в Белгия, с което Ветеринарната гимназия работи по проект по „Еразъм +”. Там ще се съберат всички участници в проекта от България, Румъния, Италия и Норвегия. На нея те ще представят своите уникални продукти, изработени и сътворени от учениците от 5-те държави. 

„По време на обученията и работата по проекта се търсеше вариант за изграждане на общ модел за бъдеща учебна компания”, разказа д-р Светла Тодорова по време на форум „Европейски средства за образованието” в Добрич, организиран от Областния информационен център.

„Нашите ученици работиха в мултинационални групи. Така се роди идеята всяка учебна компания от съответното училище да изработи даден продукт, който да бъде с материали от партньорските учебни заведения”, допълни още директорът.  

Ученическите инициативи включват изработване на сапуни от екоматериали, които ще са обвита в торбички от Норвегия, изработени от морски водорасли. В саксиите с цветя ще използва компост от учебната компания на Ветеринарната гимназия и екохартия със семена, също дело на учениците от Добрич. 

„Вече сме готови с цъфтящите картички и очакваме с нетърпение срещите с нашите партньори по проекта на насърчаване на предприемачеството. Радваме се, че България ще се представи с екохартия със семена и биотор от калифорнийски червеи”, допълни още д-р Тодорова. 

Учебната компания на ПГВМ е първата у нас, която изработва подобен продукт. Ръководителят на учениците Живка Райкова разкри част от технологията: „Използваме рециклирана хартия, която се натопява във вода и се блендира до хомогенна смес. Добавяме семената и ги разбъркваме с дървена лъжица, за да не ги нараним. Всичко това се разстила с точилка върху памучен плат, за да изсъхне и след това да се изреже под различна форма”. Преподавателят допълни още, че учениците са пълни с идеи, които още не са осъществили.

”Всичко правим в движение и се радваме, че се получава. Тези картички ще ги подарим на нашите партньори от Норвегия, Италия, Румъния и Италия и ще останат дълго след това, тъй като ще бъдат засадени. От тях ще поникнат цветя – теменужки и карамфилчета”, уточни Райкова. 

Три са учебните компании, които се разработват от ученици във Ветеринарната гимназия в Добрич. В тях, освен изработването на екохартия със семена, се добива биотор от калифорнийски червеи и се отглежда лавандула. 

Източник: Аgri.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *