Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ремонтират улици в 6 населени места в Тервелско, правят оранжерия в училище

Капиталовата програма на община Тервел възлиза на 1 076 000 лв., от които собствените бюджетни средства са само 6 000 лв. Останалата част от програмата се финансира с целеви средства, съобщават от общинската администрация.

Предложението, което ще бъде внесено в Общинския съвет за разглеждане, предвижда ремонт на улици в 6 населени места - Коларци, Зърнево, Божан, Балик, Градница и Тервел, на обща стойност 603 000 лв. Предвижда се подкрепа за изграждане на база за практика за професионалната паралелка в обединеното училище в с. Орляк. Ще се закупят модулна оранжерия, моторна фреза и дизелов отоплител за създаване на учебна градина за паралелката по озеленяване в училището.

През мандат 2015-2019 г. Община Тервел преодоля съществен проблем с влошено финансово състояние на няколко от общинските училища, сред които и училището в с. Орляк. През последните две години беше въведен режим на финансов контрол на разходите на училищата, които бяха натрупали дългове и в резултат на прилагането на този метод на работа, както и чрез разпределянето на средствата за училищата по собствена общинска методика, разработвана всяка година с различни компоненти за финансиране, към края на 2019 г. в Община Тервел няма училища с лошо финансово състояние.

В капиталовата програма се залагат средства и за проектиране и ремонт на покриви – на блок 1 (общински), на единия от корпусите на СУ “Йордан Йовков“, на училището в с. Зърнево, на Дома за стари хора. Предвижда се да се закупи нова блок-печка за кухнята майка в ДГ “Здравец“ в гр.Тервел, както и да се доставят масивни двойни люлки за няколко села и детски градини в общината, в които има нужда от осъвременяване на местата за игра на деца.

С остатък от средства, осигурени с постановление на правителството, ще се ремонтират паркинги на многофамилни жилищни сгради на ул.“Хан Аспарух“ – паркинг на Блок „Хан Тервел“, на блоковете зад РПУ Тервел и на блоковете до общинския музей.

Осигурени са средства за спешни и неотложни текущи ремонти и за доставка на мебели за част от общинските сгради – детски градини, клубове, читалища и други.

Общината има шест проекти за инфраструктура в процес на оценка, за които в случай на одобрението им, ще започне работа през 2020 г. Двата проекта са внесени през първите два месеца на новия мандат. Работи се по подготовка на трети проект, който ще бъде внесен в началото на м.март.

Отделени са средства за частично плащане за закупуване на сметосъбиращ автомобил, с който да се обезпечи сметосъбиране на всички села в общината.

c