Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Хлябът в област Добрич поскъпна

Цената на хляба в област Добрич се увеличава с 5 до 10 процента, съобщи за Агро Добрич Тодор Няголов – председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич.

Някои производители вече са вдигнали цените, а други изчакват. Увеличението е в зависимост от хлебните изделия и видовете хляб. При пълнозърнестите хлябове поскъпването е с около 10%. За белия хляб то е  5-6-7%.

„Основание за поскъпването има, особено в момента, защото всички цени скочиха – на ток,  вода, брашно, както и на всички останали консумативи, а също и заплатите. Всеки производител преценява себестойността на продукцията си. Но, така или иначе, увеличение има. Тези, които все още не са вдигнали цените, ще го направят“, коментира той.

Хлебарите отчитат драстично увеличение – до над 10%, на цената на брашното. Има брашна, като тези за закуски и пици, които струват 1150-1200 лева за тон. Стандартните брашна, макар да са на по-приемливи цени, също са с увеличение от 8-10%. Най-масовите, белите брашна, сега струват 700 лева за тон, а миналата година цената им беше спаднала до 640-650 лева за тон.

Във фурната на Тодор Няголов от началото на годината цената на най-масовия бял хляб се е увеличила с 5 стотинки за бройка. Сега доставната му цена е 1 лев, а всеки търговец на дребно добавя своята надценка и го продава на различна цена – от 1,10 до 1,20 лв.  

Цените на закуските също са се увеличили. Там влияние оказват и цените на другите компоненти – сирене, колбаси, олио. Цените на баничките вече варират от 1 до 1,50 лева, в зависимост от това с какви суровини се работи – с какви колбаси, сирене, с маргарин или масло и т.н.

Повече за поскъпването на хляба в област Добрич можете да научите от АГРО Добрич – новия сайт от групата на ProNews Добрич и първия специализиран в тематиката на селското стопанство за региона.

c