Добрич Здраве Общество

Рекордно мръсен въздух в Добрич

Рекордно завишени нива на замърсеност на въздуха показват измервателните станции в Добрич в следобедните часове днес.

Според данните от сензорите в централна градска зона, към 16:20 часа въздухът е със изключително високо съдържание на фини и едри прахови частици. Докато към 13:00 часа, стойностите бяха в съотношение 64 към 111 µg/m³, към 16:20 часа уредите отчитат 233 към 493 µg/m³, което е приблизително 10 пъти над нормата за пределно допустима концентрация.

Наредба №12 от 15 юли 2010 г. (обн. ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г.) определя норми за пределно допустими концентрации (ПДК) за фини прахови частици. Въведените ПДК целят предпазване от техния вреден ефект върху здравето на хората и околната среда. Регламентирани са следните норми за фини прахови частици:

ФПЧ10
– СДН – 50 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 35 пъти годишно);
– СГН – 40 мкг/м3ФПЧ2.5

ФПЧ2.5
СГН – 25 мкг/м3

Жълт код за мъгла в област Добрич

Гъстата мъгла днес в Добрич, както и безветрието способстват допълнително задържането на боклуците в ниските слоеве на атмосферата.

Сходно високи са показанията днес и за района по поречието на река Дунав. Прогнозата на синоптиците показва, че раздвижване се очаква в обедните часове на неделния ден – 19 януари, когато ще започне разкъсване на облачността, повишение на температурите и преориентиране на вятъра от запад.

Източник: airbg.info

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *