Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Влагат 148 000 лв. за обучение на градинари и строители в Ген.Тошево

30 лица в град Ген. Тошево, на възраст от 30 до 54-годишна възраст ще преминат обучение за повишаване на професионалната квалификация или ще придобият нова, по проект „Достъп до заетост за търсещите работа и неактивните лица, отдалечени от пазара на труда чрез местни инициативи за заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Министерството на труда и социалната политика е подписан от партньорите - Община Генерал Тошево и МИГ Балчик – Генерал Тошево, на 10 януари т.г., съобщават от общинската администрация в добруджанския град.

Средствата, които ще бъдат отпуснати, са на стойност 148 306,40 лв.

Дейностите по реализацията включват предоставяне на обучение за повишаване на професионалната квалификация или придобиване на нова и наемане на безработни и/или неактивни лица след преминато обучение, за срок от 12 месеца..

Работните дейности ще бъдат разделени на два етапа:

  • През първия етап, който ще продължи 6 месеца, общо 30 лица на възраст от 30 до 54-годишна възраст ще преминат обучение за повишаване на професионалната квалификация или ще придобият нова. 20 от тях ще бъдат обучени в професионално направление „Градинарство“, професия „Работник в озеленяването“ по специалност „Озеленяване и цветарство“. Останалите 10 ще бъдат обучени в професионално направление „Строителство“, професия „Помощник в строителството“, специалност „Основни и довършителни работи".
  • През втория етап, който също ще продължи 6 месеца, 20 лица ще бъдат наети/назначени след преминатото от тях обучение.

Целта на проекта е осигуряване на заетост, намаляване на безработицата, задържане и повишаване качеството на човешките ресурси.

Снимката е илюстративна

c