Образование Общество

Спряха детските на 138 семейства от област Добрич за срок от една година

138 семейства от област Добрич, в които се отглеждат 151 деца, са лишени от август м. г. до момента от месечните надбавки за срок от една година заради отсъствия от училище или детска градина. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” Ирена Баирова. Промяната в Закона за семейните помощи за деца е в сила от 31 юли 2019 година.

Детските добавки се спират за една година ако едно дете има три дни неизвинени отсъствия от задължителната предучилищна група в детската градина или 5 учебни часа неизвинени отсъствия от училище в един месец от учебната година, обясни Баирова. Досега за отсъствия без причина детските се спираха за срок от един месец.

Над 8 800 са подпомаганите по закона семейства в област Добрич. Средномесечният доход е увеличен от 1 януари 2020 година с 10 лв. и от 400 лв. вече е 410 лв., посочи директорът на РДСП. Размерът на месечната надбавка за едно дете е 40 лв., а за две деца – 90 лв. Право на помощта имат и семействата със среден доход на месец до 510 лева, но те получават 80 процента от сумата за детската надбавка.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *