Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С диплома от университет от Бръшлянова лига, Вилиана от Добрич ще се реализира в България

Историята на млада жена от Добрич, която има бакалавърска и докторска степен по клинична психология от американски университети, както и изкарана постдокторантура в университета "Браун" - част от Бръшляновата лига, разказа в предаването си "Завърналите се с Петя Кертикова" bgonair.bg. Това е д-р Вилиана Малева – дъщеря на изпълнителния директор на „Добруджански хляб” АД.

"Идеята ми винаги е била да отида да науча и да видя възможно най-много - най-добрите видове терапии, и да ги прибера тук с мен в България", казва д-р Малева.

Преди да се завърне окончателно в България, където иска да лекува и приложи всичко научено, тя се прибира на два пъти - защото не я приемат да следва и заради проблеми с визата. Първият път не губи надежда и успява да получи пълна стипендия, за да учи в университета "Хофстра" в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Там кара и практика в различни клиники, която определя като безценна. Помни и своя първи случай, в който успява да спаси момиче от самоубийство.

След докторската си степен заради визови проблеми се прибира за втори път в България. Кандидатства пак за постдокторантурата си и я приемат не къде да е, а в университета "Браун" - част от Бръшляновата лига. От престижния и един от най-желаните университети в света дори поемат разноските по визата ѝ.

"Просто направиха едно чудо, защото много работодатели в САЩ не се наемат да водят дори разговори за нещо подобно. Дори и да си най-големият кандидат и най-добрият, нямаш ли зелена карта или американско гражданство, може да те събори", разказва д-р Малева.

Сега, след 10 трудни и наситени с житейски уроци години в САЩ, тя е убедена, че в България няма какво да я пречупи, че ще намери своето място тук и че ще помага там където е нужна.

"Моето желание е не само онези хора с психични разстройства и различни проблеми да се докоснат до знанията ми, а да вляза в дома на обикновения човек и хората да разберат, че е нормално да се ходи на психотерапия, ако не е и необходимо," споделя още д-р Малева.

Източник: bgonair.bg

c