Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Увеличават се случаите на насилие над лекари

За продължаващо увеличение броя на проявено насилие над медицински специалисти, съобщават от Министерство на здравеопазването. Официално регистрираните случаи на вербално насилие в Центровете за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ през 2018 г. са били 214. Проявите на физическа агресия – 33 в ЦСМП и 396 в спешните отделения.

Само през първото полугодие на 2019 г., данните сочат, че е имало 116 случая на вербално насилие в ЦСМП и 227 в спешните отделения на лечебните заведения. Случаите на физическо насилие са 8 в ЦСМП и 34 в спешните отделения.

На 14 януари т.г., министърът на здравеопазването, главният прокурор и председателят на Българския лекарски съюз подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване.

От двете институции и съсловната организация на лекарите планират да си взаимодействат, както в случаите на осъществено насилие спрямо работещите в лечебни и здравни заведения, така и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на изпълнението на служебните им задължения.

Очаква се постигане на по-бърза обмяна на информация в случай на агресия над медицински специалисти. Договореността включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности.

До момента, подобно споразумение за случаите на агресия в ЦСМП и спешните отделения в болниците действаше между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването, уточняват от Здравното министерство.

c