Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Купуват нови пожарни за справяне с горските бедствия в региона

62 пожара са горели на в териториите на горските стопанства в Североизточна България през миналата година. Финансовото измерение на нанесените щети е от порядъка на 20 000 лева, отчитат от СИДП.

Вследствие на локални пожари са унищожени 3 440 декара от горските територии. Единствено в три от стопанствата, горите не са засегнати от огъня - ДГС-Смядово, ДСГ-Нови пазар и ДГС-Провадия.

От териториалните поделения отчитат, че 74% от запалванията са причинени от човешки небрежност, като на много места земеделци и пастири продължават да палят стърнища, въпреки заповедите на областните управители и мерките през пожароопасния сезон.

Заради тенденцията за засушавания през последните години и нарастващия брой на пожарите и овъглените площи, от ръководството на Държавното предприятие е взето решение всяка година да бъде купувана по една нова кола, оборудвана с техника за гасене.

Работещите в стопанствата на СИДП изказват благодарност на всички, подаващи сигнали на телефон 112 при пожари, бракониерски набези и нередности в горите.

c