Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Тол таксите - от 3 до 7 ст./км

Предварително обявеното от МРРБ представяне на актуализираните цени на Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик с тегло между 3,5 т и 12 т, вече е ясно. До 12 февруари трябва да бъде одобрено предложението, което браншовите структури договориха на среща при премиера Бойко Борисов.

Предложеното за обществено обсъждане предвижда камиони и автобуси да бъдат таксувани от 3 до 6 ст. на километър за автомагистрали и между 4 и 7 ст. за първи клас пътища в зависимост от емисионния клас на превозното средство.

Това предвижда последният проект за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа, публикуван днес за обществено обсъждане, съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Тарифите, по които ще се събира такса за изминато разстояние по републиканската пътна мрежа от 1 март 2020 година, са предложените от браншовите транспортни организации.

Припомняме, че по време на срещата на 10 януари между представители на транспортния бранш и министъра на Регионалното развитие беше решено Тол системата за превозните средства над 3.5 т да бъде пусната в търговска експлоатация от 1 март 2020 г.

Тя ще стартира с такси за автомагистралите и пътищата от I клас, като обхвата ѝ ще е около 3 100 км - почти двойно по-малко от предходното предложение на Пътната агенция.

След тримесечна експлоатация на Тол системата, анализите на приходите ще дадат отговор дали по-ниските тарифи и редуциран обхват, ще са сходни с предварително заложените параметри в бюджета. Ако те са по-малко, ще се разгледа актуализиране на тарифите.

Както вече беше обявено, от обхвата на Тол системата са извадени третокласните и второкласните републикански пътища. По този начин, след 1 март т.г. около 17 000 км от около 20 000-километровата републиканска пътна мрежа ще бъдат безплатни за товарните автомобили над 3,5 тона. След старта на Тол системата, от 1 март тези превозни средства няма да плащат винетка за пътищата извън обхвата на включените в Националната Тол система - около 3 100 км.

Без Тол такса за II клас пътища

Няма промяна в изискването на наредбата, размерът на тол таксите да бъде обвързан с екологичната категория на превозното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи - автомагистрали и първи клас. Стойността ще се изчислява на изминат километър като всяко навлизане в Тол сегмент ще се приема за пълното му изминаване.

  • Товарните автомобили с тегло между 3,5 т и 12 т и с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 3 ст. на километър на автомагистрала и 4 ст. на километър за първокласните пътища.
  • Тези, с емисионен клас Евро III или Евро IV тарифата ще е 4 ст. на километър за автомагистрала и 5 ст на километър за първи клас пътища
  • Най-нискокатегорийните – клас Евро 0, I или II – 6 ст. и 7 ст на километър, съответно за автомагистрала и първи клас пътища.

Тежкотоварните автомобили с тегло над 12 т и с две или три оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 6 ст. и 11 ст. на километър за автомагистрали и между 5 ст. и 10 ст. на километър – за първи клас пътища.

Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 11 ст. и 20 ст. на километър за автомагистрала и между 10 ст. и 19 ст. – за първи клас пътища.

Управителят на „Пътнически превози” в Добрич: Автобусният бранш постигна чуваемост

За автобусите с тегло до 12 и над 12 тона, тарифата ще е една и съща за автомагистралите и първокласните пътища - от 2 ст. до 4 ст. на километър в зависимост от екокатегорията:

  • с емисионен клас Евро V, Евро VI или EEV тона ще плащат 1 ст. за автомагистрала и първи клас пътища
  • с емисионен клас Евро III, Евро IV, Евро II, Евро I или Евро 0 - 2 ст. на километър за автомагистрали и първи клас пътища

За пътни превозни средства с тегло над 3,5 т, използващи като единствен източник алтернативно гориво, ползването на платената пътна инфраструктура ще е с 50 % по-ниска от стойността, определена за съответния вид автомобили и за категория ЕВРО VI, EEV.

12 февруари 2020 г. е окончателният срок за събиране на предложения по проекта на актуализираните тарифи.

c