Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Започна деклариране на доходите в Добрич

От днес, 10 януари, стартира Данъчна кампания 2020. От териториалния офис на Приходната агенция в Добрич напомнят, че доходите си за 2019 година трябва да декларират всички добруджанци, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения. Работилите по граждански договор през 2019 година  подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските стопани, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица са публикувани на сайта на НАП  – www.nap.bg. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич.

От приходната агенция напомнят още, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от офиса на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2020 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2020 г.

От тази година се предвижда още едно облекчение при декларирането. То ще бъде въведено от началото на месец март, когато ще бъде достъпна предварително попълнена декларация за доходите на гражданите. От нея обаче ще могат да се възползват само лицата, които притежават електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

През данъчната кампания на 2020 г. самоосигуряващите се лица  подават данъчните си декларации само по електронен път. Това се отнася и регистрираните земеделски стопани, извършвали дейност през 2019 година.

c