Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Няма тежки усложнения от Грип в област Добрич

В Добричка област няма регистрирани тежки усложнения от Грип и Остри респираторни заболявания /ОРЗ/, научи Про Нюз Добрич от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. През изминалата седмица дори има спад на регистрираните случаи. По думите на д-р Ангелова, дори и пневмониите са много малко.

Грипът разширява териториалните си граници и разнообразието на вирусите, както и възрастовия диапазон на болните, съобщи днес проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/, цитиран от 24chasa.bg. По думите му освен в столицата и Бургас, откъдето бяха съобщени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за болнично лечение и в Русе, Сливен и Смолян, предимно деца. По данни на професора в националната референтна лаборатория по Грип са потвърдени случаи на пациенти с двата вида вируси от А тип – пандемичния H1N1, популярен като свински грип, и H3N2, както и случаи на грип от В тип – от линията „Виктория“.

При нас грипната вълна още не е дошла, категоричен е и началникът на Детско отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Йовчо Йовев. Още при първите деца със симптоми ще пусна изследвания, но до момента няма такива, каза още той. По думите му в момента в отделението се лекуват 20 деца при капацитет 28, което е под средното като заетост. А за сезона е много добре, допълни той.

Данните на НЦЗПБ сочат, че през първата седмица на януари /30.12-05.01/ в Добричка област регистрираната заболяемост от Грип и ОРЗ е 46.65 на 10 000 души, докато през предната е била 65.79 на 10 000.

c