Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Борбена игра за Соколов и компания, но Германия взе "своето"

"Не мога да говоря, тежко е!" Това беше лаконичният коментар на острието на волейболните ни национали - Цветан Соколов, след края на снощната полуфинална среща от олимпийската квалификация в Берлин между съставите на България и Германия.

Независимо от пълното раздаване на терена, Соколов и компания не успяха да надделеят над символичните домакини от Германия, които спечелиха с 3:1 гейма и по-късно днес играят финал срещу Франция, която пък успя да отстрани Словения с 3:2 гейма.

„Не мога да говоря, тежко е. Борихме се докрай наистина. Много искахме да спечелим този мач, да играем на финал и да се опитаме да се класираме за Токио. Много сме разстроени от това което се случи. За жалост не успяхме да направим в този мач, това, което направихме досега в турнира“, заяви след края на мача Цветан Соколов за БНР.

Ето и стартовитесъставите, които наставниците на двата тима избраха за началото на полуфиналния двубой:

  • България - Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Виктор Йосифов, Цветан Соколов, Алекс Грозданов, Теодор Салпаров - либеро
  • Германия - Кристиан Фром, Тобиас Крик, Денис Калиберда, Маркус Бьоме, Джорджи Грозер, Лукас Кампа, Маркус Щойервалд - либеро

В първата част на мача, основно немците водеха в резултата и диктуваха темпото на игра. Момчетата на Силвано Пранди догонваха в точките и поддържаха минимална разлика. Германия затвори първата част с 25:20. 

Втората част възпитаниците на Андреа Джани тръгнаха силно, на българите бързо изравниха. Последва силна серия на Германия, след която Силвано Пранди вкара в игра Розалин Пенчев, който зае мястото на Тодор Скримов. Това не донесе очакваната промяна и от българския щаб направиха двойна смяна - Велизар Чернокожев смени Цветан Соколов, а Добромир Димитров застана на мястото на Георги Сеганов. Българските състезатели успяха да стопят аванса на Германия и се доближиха на точка от съперника. На полето се завърнаха Соколов и Сеганов. Нашите бяха близо до брейк точка още няколко пъти, но шансът бе на страната на германците С 25:23, Германия успя да измъкне и втората част.

Началото на третата част беше почти идентично, но играта на българите беше доста по-ефективна в завършващата фаза и след 18:18 нашите взеха инициативата. Без особен проблем, националите ни приключиха с 25:20 и намалиха с 1:2 преднината на Германия.

Като игрово съотношение, четвъртата част беше с превъзходство за българския тим, но тактически треньорът на немците отигра по-добре ключовите ситуации. Къде с прекъсвания, къде с домакинско подпиране, Германия успя да измъкне и тази част с 25:23 и с краен резултат 3:1 се класира за финала - на стъпка от Олимпиадата в Токио 2020.

Най-резултатен за родния тим, а и като игра, отново бе Цветан Соколов, който реализира 18 точки (2 аса и 3 блокади). С 14 точки допринесе другият раздал се снощи - Виктор Йосифов (+3 блокади). Розалин Пенчев добави 10 точки (1 ас, 1 блокада).

Германската звезда Джорджи Грозер беше най-ефективен и приключи със 17 точки (1 блокада). С 15 точки завърши Денис Калиберда (1 ас, 5 блокади). С 14 се разписа Кристиан Фром (1 ас).

Квалификационният финал - Германия - Франция, е днес (10 януари) от 21:10 ч. (българско време).

Източник: bgvolleyball.com

c