Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Паметни места в община Добричка ще посети днес зам.-министър на отбраната

Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант /о.р./ Атанас Запрянов е на визита в община Добричка днес. Запрянов ще посети село Смолница, за да вземе пръст от лобното място на ефрейтор Запрян Ангов от Шести конен полк, убит и погребан край Смолница на 5 септември 1916 година – в първия ден на Добричката епопея. Ангов е един от героите, родени в село Драгойново в община Първомай. И неговата памет ще бъде съхранена за поколенията с мемориала, който ще бъде изграден в Драгойново през тази година. Предвижда се в мемориала да се съхранява пръст от местата, където са загинали мъже от селото във войните за национално обединение /1912-1918 г./ и във Втората световна война, съобщи Радослав Симеонов - главен експерт „Военни паметници“ в Дирекция “Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната.

Заместник-министърът Запрянов ще посети паметника на загиналите в Добричката епопея в Смолница. Желанието му е да се срещне и със Сева Сивкова. Тя е родственица на Александър Друмев Сивков, погребал убитите  войници от 16-и Ловчански полк през 1916 година, а и ефрейтор Запрян Ангов. Ефрейтор Ангов е убит в близост до къщата, в която днес живее Сева Сивкова.

Зам.-министърът на отбраната Запрянов ще бъде придружен от Радослав Симеонов - главен експерт „Военни паметници“ в МО, и от зам.-кметовете в Община Добричка Румяна Иванова и Атанас Дучев. Ще бъдат поднесени цветя и на Мемориала край Козлодуйци на загиналите през 1916 г. от Шеста пехотна Бдинска дивизия.

Снимка: pan.bg

c