Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Таксите за детските градини в Добрич запазват нивото си от 2019 г.

 Както Про Нюз Добрич по-рано съобщи, кметът на Община Добрич Йордан Йорданов предлага изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. С него се предлага за ползване на детски градини и ясли  месечната такса да е в размер на 57.28 лева. Припомняме, че в действащата сега Наредба, според последните промени от 2016 година, е посочена такса за ползване на детски градини при целодневна организация на работа от 54.21 лева.

Във връзка със запитване на медията ни от Община Добрич обясниха, че промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич, които са предложени за обществено обсъждане, са съобразени с нормативната уредба.

През 2016 година е приета актуализация на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич съгласно Закона за местните данъци и такси и ЗМСМА.

Съгласно чл. 28 ал. 10 от Наредбата -  Таксата за ползване на детски градини се актуализира ежегодно до 15 февруари на календарната година със Заповед на кмета на Общината  в съответствие с отчетения от НСИ индекс на инфлацията.

В Наредбата, за която е обявено обществено обсъждане за тази година в частта за детските градини и ясли е отбелязана достигната цена според инфлационния индекс. Наредбата в своята цялост включва промени в някои местни такси и цени на услуги на Община Добрич.     

Посочената в Наредбата сума от 57,28 лева се запазва, както и през 2019 г. Таксата за посещение в детските заведения се заплаща само за дните, в които има реални посещения. Издръжката на децата в градините и яслите се дофинансира от Община Добрич.  

Предложението за промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги е публикувано за обществено обсъждане в сайта на Община Добрич в срок от 27 декември м. г. до 27 януари. Предложения и становища се приемат на адрес: dobrich@dobrich.bg.

c