Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Променят наредба, за да спасят живота на Кристина от Добрич

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев е уведомил министъра на здравеопазването д-р Кирил Ананиев за нормативен пропуск, касаещ заплащането на диетични храни за специални медицински цели, съобщава НЗОК. В писмото се посочва, че става дума за възникнали казуси при лечението на лица над 18 години, както и зачестили напоследък запитвания от страна на различни медии и граждани.

Един от случаите е на 20-годишната Кристина от Добрич, която е с рядкото генетично заболяване Пропионова ацидурия. Както Про Нюз Добрич писа, до навършване на 18 години момичето получава безплатно необходимата за живота му храна от Фонда за лечение на деца, а по-късно - и от Българската Коледа. Очакванията на семейството са след това храната да бъде осигурявана от НЗОК. На 19 ноември миналата година обаче получават отказ от Здравната каса, който обжалват според разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс. Делото на Кристина срещу НЗОК е насрочено за началото на февруари.

В социалната мрежа възмущението си от решението за отказ на управителя на касата д-р Дечо Дечев изрази сестрата на болното момиче от Добрич Ева-Мария. „Здравната каса реши, че сестра ми може да живее само 18 години!” написа тя и отправи молба за помощ към хората, от които зависи решаването на проблема.

Семейство от Добрич съди Здравната каса, за да спаси живота на дъщеря си

В писмото си до министъра на здравеопазването д-р Дечо Дечев пише:

„Към настоящия момент, съгласно Наредба № 2 от 27 март 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане (Наредбата), НЗОК заплаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като лицата навършат 18-годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК. Съгласно чл. 6, т. 9 от Наредбата за лица над 18 години не се заплаща за  закупуване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Изключение е направено само по отношение на децата с онкологични и онкохематологични заболявания.

Съгласно чл. 82, ал. 3 от Закона за здравето (ЗЗ), изречение второ: "Лечението за онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението." Тази разпоредба е в сила от 17.12.2019 г.

В случаите на заплащане за лечение на заболявания по реда на Наредбата, при навършване на 18-годишна възраст от пациента, същото се преустановява за редица заболявания и липсва алтернатива за заплащането им с публични средства. Налице е липса на правна уредба”.

С писмото си до здравния министър управителят на НЗОК д-р Дечев моли да бъдат предприети необходимите действия по компетентност.

c