Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Община Тервел внесе първия си проект за 2020 г

Първия си проект за новата 2020 година внесе Община Тервел пред „Красива България”. Както Про Нюз Добрич информира, с него се кандидатства за разширяване на физиотерапевтичния сектор на Медицинския център /МЦ/.

От местната администрация обясняват, че Медицинският център е собственост на Общината, заемащ част от сградата на закритата общинска болница. Той е единственото лечебно заведение за извънболнична помощ, функциониращо на територията на община Тервел. В МЦ са устроени кабинети на лекари-специалисти, сектор по образна диагностика, медицинска лаборатория и сектор за физиотерапия. Сградата, в която се помещава МЦ, е обект на общинска собственост. В сектор „Физиотерапия“ са оборудвани и работят кабинети за терапия с лазер и нискочестотни токове, както и помещение за работа с пациенти с проблеми на опорно-двигателния апарат. Услугите, предлагани в сектора, се ползват от пациенти от всички населени места в общината. Работата с тях е организирана в част от помещенията на сектора - ремонтирани и оборудвани от Община Тервел посредством проект по Оперативна програма „Регионално развитие” ПРР през 2013/ 2014 година.

Съгласувано със завеждащия сектора лекар-физиотерапевт е направено проучване за нуждите на населението от ползване на допълнителни физиотерапевтични процедури и е установена необходимост от организиране на парафинотерапия, терапия с луга, магнито, крио и пресотерапии.

В съседство с работещата част на сектора по физиотерапия и свързани посредством топла връзка с него са разположени свободни, нуждаещи се от преустройство и ремонт помещения на бивше болнично отделение. Те са обект на интервенция в настоящото проектно предложение, предвиждащо преустройство и ремонт на същите с цел приобщаването им към сектора по физиотерапия. Преустройството обхваща 7 съществуващи помещения, тоалетна и централен коридор, които се трансформират  в две помещения за процедури на пациенти, кухня за парафин и луга, съблекалня, санитарен възел, пригоден за ползване и от хора с двигателни проблеми, складове за чисто и употребявано бельо, стая за персонал, коридор със зона за изчакване и почивка и централен коридор, осигуряващ връзка със съществуващия физиотерапевтичен сектор. Общата площ за интервенция по проекта е 160,42 кв. м. Ще се изпълнят следните основни групи строително-монтажни работи: подмяна на фасадна и вътрешна дограма, топлоизолиране на североизточните помещения отвътре, обработка на вътрешните стени с гипсокартон, включително преградни стени от гипсокартон, направа на окачен таван в коридора, на нова настилка от теракота в новообразувания санитарен възел, на облицовки от фаянс в приложимите части от помещенията, боядисване на стените и таваните с латекс. Проектът включва още изграждане на нови участъци и ремонт на съществуващи такива от съществуващите инсталации за ел. ВиК и ОВ. Подовите настилки от мозайка във всички помещения, с изключение на санитарния възел, се запазват в досегашния си вид.

За преустройството е изготвен технически проект по всички приложими части, както и доклад за енергийна ефективност. Издадено е разрешение за строеж. Сградата на Медицинския център е с осигурена достъпна среда – рампа на входа на сградата и платформа за придвижване между етажите. Лечебното заведение е на три етажа, като секторът за физиотерапия, включително и частта за преустройство и приобщаване към него, която ще бъде създадена чрез изпълнение на проекта  в случай, че последният бъде одобрен), е разположен на етаж втори от сградата.

c