Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пшеницата в област Добрич успя да се закали, но сушата ще е проблем, предупреждава експерт

Липсата на влага в почвата към момента не е проблем за пшеницата в област Добрич. Ако сушата продължи втора година обаче  не е добре, предупреждава проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

„Като влага на този етап е добре, тъй като пшеницата е в слаба вегетация. Дори по-ниските температури през последната седмица доведоха до спиране на самата вегетация”, коментира специалистът.

По думите му, температурните амплитуди през последните дни – минимални до минус 2, минус 3 градуса  и максимални - не повече от 7-8 градуса, са дали възможност на пшеницата да се закали. Така тя може да издържи и до минус 10 градуса без сняг.

„В момента на пшеницата не е нужда много влага. Наличното е достатъчно”, коментира проф. Киряков.  Благодарение на това, че в последните дни на 2019 година температурите не надвишиха 7 градуса, пшеницата постепенно да навлезе в покой. Надявам се, че температурите да не падат много, добави той.

Опасенията му са от очертаващата се втора година суша. „В момента може и да не ни трябва сняг, но е нужен. Ако втора година изкараме с ниски валежи, няма да е добре. Валежи през декември почти нямаше. Ако продължи така и през януари, ситуацията ще стане доста сериозна”, коментира проф. Киряков. Затова той изрази надежда, че ще има достатъчно валежи, за да не бъде поставена в риск пшеничната реколта тази година.

c