Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Ритуалите от миналото могат да помогнат на туризма, вярват пазителките на традициите в Шабла

Те пазят 100-годишни носии и правят атрактивни възстановки на стари обичаи

В най-северния ни морски град Шабла ще привлича туристи не само с плаж и природа, а и със своите талантливи баби. Там е един от най-старите пенсионерски клубове в страната, наречен "Надежда". В него се пазят 100-годишни носии и се правят атрактивни възстановки на стари обичаи.

Всички имат зад гърба си над шест десетилетия, но годините не събарят техния дух, а само правят шегите им с живота по-остроумни. Искат да опазят спомена за миналото и обичаите и влагат в това истински актьорски плам.

Като най-възрастна баба Бойка е най-опитната в групата, но младите често я озадачават.

"Те предварително са опознават и тръгват, и казват, че ще се женят. В по-ранни години момчето отива да иска момичето от родителите. Те като се съгласяват, се стига до сватба. Така беше едно време, когато аз бях момиче", каза баба Бойка.

За да се помни какво е било, създали свой музей. Всички носии и инструментите, които използват в клуба, са събирани от жените от техните майки и баби. Някои са на над 100 години.

"Дрехите ми са от баба ми, която умря на 86 години. Аз съм сега на 78. Всичко е оригинално. Предавам го на двете ми внучки. На тях съм им дала по рокля, по престилка, по кърпа", каза още баба Марга Петрова.

Ритуалите от миналото могат да са помогнат на туризма, вярват талантливите бабите и старателно репетират, за да прославят Шабла.

Източник: nova.bg

c