Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Зимен Кръстовден (Попова Коледа)

Днес, 5 януари е Неделя преди Богоявление. Православната църква почита паметта на Св. прор. Михей. Св. мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария.

Св. Теопемт бил хвърлен в тъмница при гоненията на християните, жестоко изтезаван, но оживял. Приписали чудото на магьосничество и повикали езическия маг Теона да отрови епископа. Ала и неговите отрови не погубили мъченика. Теона приел и публично изповядал християнската си вяра, поради което бил заровен жив, а Теопемт - обезглавен.

Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Днес, имен ден празнуват - Кръстьо, Кръстана и производните им.

Празникът е известен още като Зимен Кръстовден – Попова Коледа. В различни региони се нарича Кръстци, Водокръщи.

Според народните поверия се счита, че на този ден се пропъждат т.нар. "мръсни дни", които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден. В българския фолклор се е запазило вярването, че през тези дни настъпва космически хаос и демонични сили бродят по земята. В християнския смисъл това са "некръстените" дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене.

През деня в църквата се отслужва служба, попът кръщава водата, като в нея пуска кръст. После със светената вода и китка босилек той ръси къщата, за да изгони лоши, нечисти сили и болест от нея. Домакините слагат паричка в котлето със свещена вода. На другия ден същия кръст попът хвърля в река или водоем.

Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден, чиито "водни имена" на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

Вярва се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне.

c