Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ученичка от Добрич продължава пътя си към Космоса и през 2020 година

Ученичката от Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Татяна Иванова иска да е първата българка в Космоса и упорито следва мечтата си. 2019 година даде възможност тя да направи много стъпки в тази посока. Най-значимата от тях бе възможността да участва в програма към Космическата академия в Алабама, САЩ. Година по-рано  девойката участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, който се намира в гр. Измир, Турция.

Пред Про Нюз Добрич единайсетокласничката в Езикова гимназия „Гео Милев” сподели, че през новата година също й предстои пътуване до САЩ.

„Цялата 2019 година за мен беше сбъдната мечта. Доста пъти късметът беше на моя страна и ми помагаше. Изключително благодарна съм на хората, които ме подкрепиха и бяха до мен в трудните моменти”, сподели Татяна.

Ученичка от Добрич бе наградена с крилата на Космическата академия в САЩ

В началото на годината започва уроци, за да навакса пропуските си. Участва в мастър клас по Физика на елементарните частици с преподавателка, която работи в Европейската организация за ядрени изследвания CERN, научната организация, която управлява Големия адронен колайдер. Имат и видеоконференция с организацията за ядрени изследвания. Обучението е в НАОП “Николай Коперник” във Варна. Там, след въвеждащите лекции, имат и практика. Задачата на участниците в мастър класа е да разпознават елементарни частици. За Татяна най-вълнуващата част е да се открие Хигс бозон. За повечето това не говори нищо, но всъщност за хората, които се занимават с физика, е доста интересно занимание. Съществуването на Хигс бозон е доказано и потвърдено от CERN на 14 март 2013 г. Този бозон е частицата, свързана с квантовото поле, което дава на частиците масите им. Без това поле няма да има атоми, няма да има материя, няма да ни има и нас.

Ученичка от Добрич отива на Космически лагер в САЩ, иска да е астронавт

През април Татяна се запознава с изключителни хора и учени. Взема участие в събитието “Yuri’s night” в София по случай Деня на авиацията и космонавтиката. Там разказва за преживяването си в Космическия лагер в Турция. 

Част е от училищния екип по Роботика, тъй като миналогодишната тема на състезанието беше космическа.  Нейната задача, като част от отбора, е да разработи проект, свързан с Марс и пребиваването на планетата.  

„Лятото ми премина в лагери, учене и забава. Първото предизвикателство за мен беше Immersion Academy. Участвах в конкурс, на който се класирах втора и спечелих 60% стипендия за академията. Там имахме езикова клетва и ни беше забранено да общуваме на български език. Имахме само 30 минути на ден за разговори с родителите си. Занятията и уроците ни бяха много различни, засегнахме глобални проблеми, медиите и влиянието им, английска граматика и лексика. Имахме и преподавателка от САЩ. След тази академия следва и лагер-школата по Астрономия и астрофизика “Белите Брези” , която продължи 16 дни. Цяла вечер се правят наблюдения на обособена поляна нависоко. Има групи, които наблюдават метеори и променливи звезди и такива, които се занимават със спектроскопия, астрофотография и фотометрия. След като се наспим обикновено имаме лекции. Тази година ни разказваха за астрогеологията (комети, метеорити,  астероиди и т.н.), за черни дупки, теория на относителността, Слънцето и различни въвеждащи презентации”, продължава разказа си Татяна.  

Най-чаканото от нея събитие през 2019 година е Space Camp USA. „Радвам се, че успях да осъществя мечтата си за изминалата година и да изпълня всички свои цели”, сподели Татяна.

През ноември тя участва в срещата на възпитаниците на турския космически лагер, състояла се в Пловдив. Включва се и в научния лагер - Science Camp, където е помощник по време на занятията и води сутрешната загрявка за повдигане на отборния дух.

Момиче от Добрич мечтае да е следващият български космонавт

„Имахме часове по физика, химия и биология (по точно ботаника). Мисията ни беше да плануваме пътуване до Марс като в часовете по химия обмисляхме различни начини за създаване на атмосфера и вода. По физика правихме йонокрафти, говорихме за плазмени двигатели и измервахме радиация. Общо взето, обсъждахме кораба и вероятните опасности на червената планета. В часовете по биология дискутирахме как ще се прехранваме, как да отглеждаме растения  и правихме различни изчисления. Имахме шанса да се състезаваме с драконови лодки в гребната база, както и да посетим центъра за растителна и системна биология и биотехнология. Там разбрах, че съществува растението Хаберлея, което те наблюдават. То може да издържи до 2 години и половина без вода и доста дълго без светлина. Предизвиква интереса на учените, тъй като вирее само на Балканския полуостров”, споделя ученичката от Добрич. 

Ученичка от Добрич бе астронавт за седмица и спечели медал от лагер на NASA

Завършва годината с участие в двудневното събитие “Дни на авиацията и космоса”, където се запознава с първия български космонавт - Георги Иванов, и двама руски космонавти - Александър Лазуткин и Сергей Залëтин. „Имах честта да говоря, да стоя до тях и бъда на вечеря с тях. По време на събитието разказах за пътя, през който преминах, дадох съвети на малките ентусиасти, отговорих на безброй въпроси и, най-вече, видях се с приятели, с които се запознах по време на лагерите”, продължава разказа си Татяна. 

С постигнатото през миналата година тя високо вдигна летвата пред себе си за 2020 година. Единственото, което споделя засега е, че, ако всичко върви по план, през август отново й предстои пътуване до САЩ.  

Татяна Иванова

Разбира се, нищо от тези неща нямаше да се случи без силната подкрепа, която имах. Благодарна съм на абсолютно всички хора, добавя момичето, което е твърдо решено да е първата българка в Космоса и упорито следва мечтата си.

c