Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Юношите на България са #1 в Европа

Юношеската волейболна формация на България е №1 на Стария континент за 2019. Изминалият период бе повече от успешен за младите волейболисти на България, като националите участваха на две световни и едно европейско първенство. Младежките ни гарнитури завоюваха три медала на различни форуми, като два от тях са на юношите под 17 години, които заеха първо място в Европейската ранглиста, поделено с връстниците им от Италия.

Това е и най-големият ни успех при юношите в тази възраст в Европа, като тимът, воден от Мартин Стоев, завърши с вицешампионска титла и сребърни медали на Евроволей 2019 в София. 

Юношите под 19 години взеха участие на европейския младежки олимпийски фестивал в Баку (Азербайджан), като завършиха на шесто място. На последвалите световни първенства - в Тунис и Египет младите "лъвове" и девойките под 18 години се наредиха сред най-добрите. 

Ето и хронологията на спортните успехи през 2019 година: 

Юношите под 17 години, водени от Мартин Стоев, бяха домакини на Балканиадата в началото на юли в София. "Лъвчетата" спечелиха балканското злато за втори пореден път, след като не допуснаха поражение в цялата надпревара. Стартирайки в група А с успехи над Молдова, Сърбия и Гърция и загубвайки само два гейма - от двете ни съседки, тимът ни остана най-добрият в груповата фаза (а и след нея). 

Противникът ни на полуфинала Турция бе втори в група Б, след като изпусна шанса да вземе лидерството в последната битка - с Румъния, приключила 3:2 гейма за северните ни съседи. През миналата година двата отбора се срещнаха на финал на Балканиадата в Турция, като нашите спечелиха битката за златото при дебюта си. Развоят на полуфиналите изправи родните състезатели срещу "елините" в борбата за титлата и младите "лъвове" триумфираха за втори пореден и общо пети път в последните осем години. 

От форума тимът ни прибра пет индивидуални награди, което още веднъж затвърди качествата на състезателите на Мартин Стоев.  

В последвалото след Балканиадата европейско първенство младите ни национали този път мериха сили с далеч по-класни съперници от Стария континент. Имаше тежки битки и доста предизвикателства, но съставът ни продължи възходящата си линия. Най-важното изпитание бе мачът срещу Турция, но момчетата останаха пределно мотивирани. "Трикольорите" отстъпиха в груповата фаза само на основния си съперник Франция, а на полуфинала надделяха над полските си връстници, благодарение на чудесната си игра и отборния дух. На големия финал бе също толкова интригуващо, но френският тимналожи волята си и грабна трофея. Нашите спечелиха първи медал след 2010 г. 

Страната ни си поделя най-престижната позиция на върха в европейската ранглиста заедно с Италия, като и двете държави са поставени на първо място със 192 точки. Събраният актив е на базата на спечелените точки от изиграните европейски първенства през 2017 и 2019 г.    Достигането до челото на Европа за юношеския ни волейбол дойде след изключително силното представяне на България в двете поредни издания на Евроволей за тази възраст. В първия исторически европейски шампионат през 2017 г. за юноши под 17 години, младите ни национали, водени от Драган Иванов заеха четвърто място в крайното класиране и записаха със златни букви името на страната ни. 

Състезателите ни се наредиха сред най-добрите на континента, а двама от тях получиха и индивидуални признания. Владимир Гърков и Георги Татаров дублираха отличията си от Балканиадата и заслужено намериха място в разширения състав на отбора под 19 години. 

Волейболистите на Пламен Христов също постигнаха голям успех, след като завършиха седми на световното първенство за тази възраст в Тунис. Българските момчета заеха четвъртото място в груповата фаза с една победа и три загуби и продължиха борбата за разпределение на местата в първата осмица В осминафиналите родните национали записаха трудна победа над лидера в другата група Бразилия с 3:2 гейма, показвайки дух и воля за победа. След това обаче малшанс срещу Аржентина и две точки не позволиха да влезем в топ 4 на света. 

В полуфиналите за разпределение на местата от пето до осмо традиционно неудобният ни противник от Иран, ни изпрати в битката за седмата позиция. Българските състезатели се наложиха над Беларус  и записаха второто най-добро класиране в надпреварата, след шестата позиция през 2011 г. на Мондиала в Аржентина. 

Месец по-рано тимът започна участието си в европейския младежки олимпийски фестивал в Баку (Азербайджан). Това бе едно мини-европейско първенство, с най-силните отбори на континента. Момчетата на Пламен Христов изиграха три петгеймови мача в групата си, като победиха драматично Италия, след което отстъпиха на Белгия. В третата среща претърпяха поражение и от Чехия. Срещу домакините от Азербайджан съставът показа добра игра и заслужено стигна до срещата за петото място, в която бе отстранен от чешките състезатели. Отборът ни остана шести - така повтори резултата от европейското първенство през миналата година и запази извоюваните позиции в Европа.

Девойките под 18 години, водени от Стоян Гунчев, спечелиха бронза на Балканиадата в Босна и Херцеговина, след като се наложиха драматично над Сърбия. Селекционерът се завърна начело на отбора след решение на УС на БФВ и замени Димо Тонев на поста. Под ръководството на Гунчев тази селекция спечели бронзовите отличия на европейското първенство в София 2017, стана шампион на Балканиадата 2017 и завърши на четвърто място на Евроволей отново в София през 2018 г. 

Отличието е пето за тима ни в тази възрастова група за последните 18 години - след 2002, 2006, 2012 и 2014 г. Българските момичета спечелиха убедително групата с три победи от три мача, без да загубят гейм. На полуфинала младите "лъвици" отстъпиха на северните ни съседки от Румъния и това ги изпрати на малкия финал със сръбските им връстнички. 

На световното първенство в Египет (5-14 септември) българските волейболистки бяха в група D, заедно с тимовете на Турция, Япония, Перу и Конго. Двадесет отбора участваха в шампионата, като бяха разделени в четири групи по пет тима. Момичетата на Стоян Гунчев направиха чудесно представяне и показаха силен дух в срещите, но завършиха четвърти в класирането след две победи и две поражения. "Лъвиците" играха на осминафиналите срещу Русия, но отстъпиха на "сборная" и последваха битки с Канада (3:1 гейма) и Египет (1:3 гейма) по пътя към 11-о място. В решаващата среща българките сразиха Аржентина и се поздравиха с успеха. 

Най-доброто класиране на тима в тази възраст е 5-6-о място - от 1989 и 1991 г. 

Селекцията за девойки под 16 години, под ръководството на Теодора Бечева, записа второ участие на Балканиада. Миналата година отборът се класира на пето място в надпреварата до 15 години.  

Българките записаха две поредни победи в групата, след което позволиха на домакините от Сърбия да оглавят класирането. На полуфинала "лъвиците" отстъпиха на състезателките от Турция, а в борбата за бронза не успяха да преборят Румъния. 

Най-добрите постижения, постигнати през 2019 г.:

  • Юноши под 17 години - Шампиони на Балканиадата в София, Вицешампион на европейското първенство 
  • Юноши под 19 години - 7-мо място на световното първенство в Египет, 6-то място на европейския младежки фестивал в Баку 
  • Девойки под 16 години - 4-то място на Балканиадата в Сърбия 
  • Девойки под 18 години - Бронз на Балканиадата в Босна и Херцеговина, 11-о място на световното първенство в Тунис 

Източник: bgvolleyball.com

c