Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Проблемен старт на 2020 г., очертава се суша за есенните култури в област Добрич

Сушата отново е на дневен ред в Добруджа и застрашава есенните посеви. Към момента се повтаря ситуацията от предходната зима, в която почвените запаси от влага бяха критични, заяви за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Декември отмина без грам валежи. В момента сме с 0 градуса температура, без влага. Локалните 3-5 литра на кв.м са без значение и са много далече от това, което трябва да е по това време на годината. На 60 % сме от пределната влагозапасеност, което е доста надолу”, коментира още Жекова.

Според прогнозите януари също се очертава тревожен за земеделските стопани, тъй като няма вероятност за валежи до средата на месеца, а се очертават температури от -15 градуса.

„Ако това се случи, на места ще бъде пагубно за пшениците, особено там, където прораснаха значително. Дългата и топла есен благоприятства развитието им и се наложи третиране с фунгициди, за да задържат развитието”, допълни още производителката. 


До 10-15 декември времето беше с ненормални за сезона температури и пшеницата продължи „да работи”. Към така очерталия се проблем с поредното зимно засушаване трябва да се прибави и дългото и горещо лято, в което на места в Добруджа не паднаха валежи в продължение на 8-9 месеца.

„През ноември и декември искахме да наваксаме със сушата. Чакахме тези месеци, които за нас бяха изключително важни, за да се натрупа влага, но поне засега това не се случи. Януари тръгва по същия начин без особени надежди за снеговалеж. Годината стартира проблемно”, обобщи още Радостина Жекова. 


Отрицателни температури, липса на снежна покривка и силен северен вятър – това са най-големите проблеми, които природата може да поднесе на Добруджа. 1 млн.245 хил.дка с пшеница засяха стопаните от Добричка област през есента на 2019 г. До момента културата се развива много добре, но е застрашена от изненадите на зимата. 

Източник: Агри.БГ

c