Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Най-голямата книга с истории за Хитър Петър и Настрадин Ходжа издаде автор от Добрич

„Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа” („Сиела”) е най-пълната колекция от истории за двамата герои, някога издавана у нас. В нея са включени над 300 анекдота. Автор на книгата е 29-годишният Слави Ганев, който е родом от Добрич, но повече от 10 години живее в София. Прекрасните илюстрации са на Дамян Дамянов.

Кой не е чувал за Хитър Петър - или Итар Пейо, за когото от 400 години се трупат истории в златната книга на българския фолклор? Пословичните му хитрост и находчивост често успяват да го измъкнат от какви ли не заплетени ситуации – а често и да разрешат споровете на неговите съселяни. Но какво би бил Хитър Петър без своя приятел, понякога съперник Настрадин Ходжа? Прочут съдия, мъдрец, чиято слава се носи от Балканите, та чак до Китай.

"Историите за Хитър Петър бяха в едни прашни томове, голяма част от тях са събрани от наши възрожденци. Доста от тях са научни трудове", каза Слави Ганев в студиото на "България сутрин".

Той открил, че има страшно много приказки за Хитър Петър покрай работата си по български народни приказки.

"Бях илюстратор на предишната книга на Слави Ганев. За Хитър Петър опитах да изградя свой образ. Тарикатлък на един човек, който е сиромах и му се налага да послъгва, но и се присмива над глупостта", разказа илюстраторът Дамян Дамянов.

Ганев разкри, че Петър е имал и брат - Хитър Павел.

"Имаше много неща, които ме изненадаха. Има много поуки, които са индивидуални за всяка приказка. Петър до голяма степен прилича на Робин Худ", обясни Слави Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него сред силните кандидатури за родно място на Хитър Петър са Габрово, добруджанските села, Хасково и Прилеп.

"За нас беше впечатляващо тяхното приятелство и толерантност между Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Имах желание да илюстрирам повече страни от дружбата им. Направих сериозно проучване за образа на Настрадин Ходжа. Имаше проучване и на джамии и църкви от периода. Виждам Хитър Петър като един спасителен пояс на българина", сподели Дамянов.

След "Български народни приказки", "Български народни приказки от Македония" и "Баба Марта и месеците" това е четвъртата книга на Слави Ганев свързана с българския фолклор. "Хитър Петър и Настрадин Ходжа заслужават отделна книга, защото са много разпознаваеми и харесвани дори до днес. Може да сме забравили за доста наши герои, но тези двамата още живеят буквално сред нас", каза за Радио Варна авторът.

В тези истории освен поуките от всяка приказка има една голяма поука и тя е, че хората трябва просто да се харесват, смята още той. "Не е нужно да мразиш някой, защото ходи на джамия или на църква, или пък защото има много пари, или се облича по-добре, или пък няма социален статус. Народът събира двамата герои - духовника, уважавания съдия Настрадин Ходжа и простото селско момче Хитър Петър, но с огромен ум и мъдрост, които заедно стават приятели и заедно помагат на хората в нужда".

c