Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Безплатен курс по дигитални умения за безработни младежи от Добрич

Уникален курс по дигитални умения за неработещи и неучещи младежи до 29 години ще се проведе в Добрич от 14 януари до 28 февруари. Ще бъдат включени само 25 младежи по реда на записването им, които ще бъдат обучавани 200 безплатни учебни часа.

Основните теми на курса са компютрите и бизнеса, основни програми за ежедневието на предприемача, организация на работата на предприемача с помощта на компютър, електронно взаимодействие с институциите и заработване на приходи с компютър. 

Информационната среща ще се проведе на 7 януари вторник от 10 часа в залата на Търговско-промишлената палата в сградата на Центъра за бизнес и култура срещу общината.

Целта на обучението е придобиване на компютърни умения за стартиране на собствен бизнес или започване на работа в съществуваща фирма.

Обучителните курсове по „Дигитални умения“ се организират в рамките на проект „EDIBO: Европейски дигитални обучителни лаборатории“, финансиран по Фонд за младежка заетост на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм. 

Европейският проект EDIBO е насочен към драматичния проблем на младежката безработица и се стреми да насърчи обучението и намирането на работа на младежи до 29 години, както и да отговори на силното търсене на работници в областта на Информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

По-специално, EDIBO е насочен към младите хора на възраст между 25 г. и 29 г., които не учат и не работят и са изложени на риск от социално или трудово изключване (ниски доходи, жени, мигранти, младежи от селските райони).

За тези млади хора, партньорските организации ще сформират "Европейски дигитални обучителни лаборатории" в своята страна. Това са десет седмици интензивни курсове за обучение със силен фокус върху доразвиване на ИКТ уменията на младежите, включително обучение по меки умения (напр. курсове по английски език).

След обучителната фаза, младежите ще имат възможност за стаж, предложен от "фирми-спонсори" на проекта.

До края на 3-те години, EDIBO ще обхване 1050 младежи от 25-29 годишна възраст от уязвимитe групи и най-малко 500 от тях се очаква да получат работа, а 100 младежи да станат самостоятелно заети, благодарение на придобитите знания и умения.

c