Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

По-високи заплати от днес - минимална и учителска

От 1 януари 2020 година влиза в сила увеличението на размера на минималната работна заплата, която става 610 лева. Спрямо работния праг на минималното трудово възнаграждение през 2019 година - 560 лв, тазгодишното повишение е с 50 лева.

За повишаване нивото на минималното възнаграждение оказват въздействие - икономическото развитие, устойчивите темпове на ръст на БВП, увеличаването на броя на заетите, както увеличения размер на средната работна заплата за страната.

Новото увеличение представлява ръст от 8,9 %, като очакванията са по този начин да бъде допълнително стимулирана активността на пазара на работната сила, нарастване доходите на най-нископлатените работещи, намаляване неравенството в доходите и нивата на бедност, както и да се повиши покупателната способност и жизненото равнището за определена част от населението.

От днес, минималната работна ставка става 3,66 лв/час, изчислени при нормална продължителност на работното време от 8 часа и 5-дневна работна седмица.

С днешна дата влиза в сила и актуализираното с между 17 и 18 % възнаграждение на педагогическите специалисти в образователната система.

Припомняме, че в подписания през ноември м.г. Анекс към Колективния трудов договор /КТД/, минималното увеличение за всички педагогически длъжности е фиксирано да бъде в размер на 17 %. Документът беше официализиран с подписите на Министерството на образованието и науката и представители на националните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

С одобрената корекция, основното учителско възнаграждение през настоящата година ще бъде не по-малко от 1085 лв.. Минималните заплати на старшите учители ще са в размер на 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв.

От 1334 лв. ще започват възнагражденията на директорите на детски градини и училища, а на заместниците им - от 1246 лв.

За тази цел, 360 милиона лева повече са заложени за трудови възнаграждения на учителите в бюджета за 2020 година. 54 милиона лв. повече са предвидени и за увеличение на работните заплати на непедагогическия персонал.

С подписаният Анекс към КТД беше одобрено повишение на допълнителните възнаграждения и за класните ръководители, както и за единната ставка за лекторските часове. В документа се въведе и изискването - 50 % от средствата за квалификация в бюджетите на детските градини и училищата да бъдат използвани за вътрешни или междуинституционални обучения под формата на методически семинари, дискусионни форуми, открити практики, презентации на творчески проекти, резултати и анализи на проведени педагогически изследвания. Целта е учителите да обменят добри практики, да се учат взаимно, да споделят и насърчават иновациите.

От началото на м.г. заплатите на учителите бяха актуализирани с около 20 %. В управленската програма на кабинета е записано, че следва да бъде постигнато двойно увеличение на учителските заплати, до края на четиригодишния мандат.

c