Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

„Париж“ и „Европа” са най-актуалните фойерверки в Добрич за Нова година

Най-търсени от добричлии за нощта на 31 декември – при посрещането на Нова година, са двата вида фойерверки под формата на заря – „Париж“ и „Европа”. Това показаха резултатите от извършената репортерска проверката на Про Нюз Добрич в търговската мрежа на град Добрич.

Традиционно, най-продавани за Нова година са пироефектите от средния ценови клас. Това са пиробатериите, съдържащи около 25 заряда, всеки от които избухва в различен цвят. Те са едни от най-атрактивните и са на напълно достъпна цена (от 12 до 37 лв.).
Най-масово използваните, не само по празници, са т. нар. пиратки. Те могат да бъдат чути по всяко време на годината. Една от основните причини за това е цената им. На черно вървят за стотинки/бройката, докато в магазините се предлагат в пакетиран вид, като цената им варира между 1.20 до 3 лв. за 12 броя. Според влязла в сила Европейска директива, този вид пироефекти (пиратките) могат да се продават единствено в пакетиран вид.

Едно от основните изисквания, което трябва да бъде спазвано от търговците на този вид стоки е забраната за продажбата на пиротехника и пиратки на лица под 16 години!

Всяка година, наблюдаващите градската заря на Нова година в Добрич знаят, че преди и след нея, небето над града се изпъстря от всевъзможни цветни илюминации, коя от коя по-красиви (за радост на празнуващите и за ужас на всички животни).

Със сигурност и тазгодишният 31 декември няма да направи изключение. Добро впечатление прави фактът, че пазарът отговаря на търсенето и предлаганата гама от пироефекти задоволява и най-претенциозните клиенти. За тях в търговската мрежата има доста изкушаващи предложения – и като звуково-визуален ефект, и като цена. Този вид пироефекти започват от 100 изстрела, достигайки до впечатляващите 300, като комбинацията на този вид пиробатерии включва между 8 и 10 различни пиропанорами. Различно е и времетраенето на всеки един от тези продукти. Най-дългата програма е с продължителност от около 5 минути, като и цената и гони 600-те лева.

Ето и някои от най-атрактивните имена на пироефекти, предлагани в търговската мрежа – “Лоши момчета”, Star Wars, “Луда нощ”, “Покана за танц”, Лоши момичета”, “Лисича опашка”, “Аватар”, “Нощна фиеста”, Огнен дракон”, “Чудо”, “Огнен бик”, “Фантазия” и др.

Най-безопасни и предпочитани от родителите са т. нар. “Римски свещи” – тръбни ракети, съдържащи от 8 до 16 изстрела, които могат да бъдат държани в ръка, след като фитилът започне да възпламенява зарядите.

Добре е да се знае, че пиратките и пиробатериите се активират на седмата секунда от запалването на фитила. Заредените с по-силен заряд кутии трябва най-напред да бъдат добре закрепени на устойчиво място и едва тогава да се пристъпва към активирането им. След възпламеняване на фитила, присъстващите задължително трябва да са на разстояние не по-малко от 10 метра от зарядите. Всеки отделен продукт съдържа подробна инструкция за начина по който трябва да бъде използван.

За домашна употреба, специалистите препоръчват конфетите и Бенгалския огън. И двата вида са безопасни и се предлагат в разнообразни варианти.

Не бива да се забравя едно от най-важните правила – дори и стоейки на безопасно разстояние или съблюдавайки инструкциите на производителя, за най-малките деца тези продукти могат да са изключително опасни. По тази причина, те не трябва да имат никакъв контакт с тях. В случай на инциденти, не бива да се подценява функцията на единния телефон за спешни повиквания – 112.

c