Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Чудото "Коледен дух" - споделена топлина за малки и големи

Желанието на тримата приятели от Балчик - Александра, Валентин и Марин, да внесат искрица топлина в сърцата и домовете на най-нуждаещите се възрастни хора и малки деца, живеещи на територията на тяхната община, благодарение съпричастността на хора от цялата страна вече е реалност.

Десетки малчугани бяха ощастливени с подаръци, лакомства и много топлина за Коледа. В продължение на няколко дни, тримата млади балчиклии, подкрепени от още няколко доброволци разнасяха подаръци и торби с хранителни продукти - в детската градина в с. Соколово и по домовете на хората из Балчик и съседните села.

Кампанията им "Коледен дух" - стартирана като наивен детски опит за оказване на помощ на малки и възрастни в нужда, успя да привлече хора от цялата страна.

"Не сме и подозирали какъв отзвук ще предизвика това наше начинание сред толкова много хора от градове и малки населени места в България. Буквално бяхме засипани от пратки през тези няколко дни откакто обявихме кампанията за набиране на продукти и подаръци", споделиха тримата инициатори от Балчик.

Освен техни приятели от спортните среди в страната, много балчиклии и съученици от училището им се включиха в благородното начинание.

"Оказа се, че няколко наши преподаватели от СУ "Христо Ботев" в Балчик са разпространили сред съучениците ни за това наше начинание и заедно са събрали подаръци и продукти за дечицата. Беше страшно мило от тяхна страна. Предполагам, че сме ги докоснали по някакъв начин и сме успели да запалим Коледната искра", споделя Валентин Андреев - основен двигател на благотворителната кампания.

"Още през първия ден щом започнахме да разнасяме събраните продукти и подаръци бяхме наясно, че предварително заложената бройка на децата и възрастните няма да остане същата. Първоначално предвиждахме да реализираме срещите и разнасянето в два дни. Беше цяло чудо, как успяхме за три дни да обиколим толкова много места, а в голяма част от тях ходихме по два и три пъти, тъй като се оказа, че има деца, които не бяха включени в първоначалния списък. Aдски вълнуващо беше. Във всеки един дом виждахме една съвсем различна страна от живота. Живот, за който нито бяхме чували, нито подозирахме какво представлява. Предполагам, че ще ни трябва доста време за да осмислим всичко това. Обаче, вълнението в очите на всички тези деца - това е незабравимо. Те заслужават повече от това, което имат като съдба в момента. Оттогава само това си говорим с приятелите ми, Със сигурност ще организираме такава кампания и през следващата година. В тези няколко дни се запознахме със страшно много деца и възрастни хора. Знаем имената им - те ни познават вече, а това е страшно вълнуващо за нас", споделя с нескрита емоция Валентин Андреев.

Само за три дни, тримата приятели успяват да раздадат стотици торби с продукти и подаръци, книжки и лакомства за около 80 деца и още толкова възрастни и семейства на територията на община Балчик.

Изключително впечатление правят реакциите на голяма част от възрастните хора, когато доброволците им носят препълнените торби с хранителни продукти. "Едни гледаха скептично изпод вежди докато влизахме в домовете им, някои се притесняваха и питаха какво дължат за всичко това, което им носим, други разпитваха коя фирма им осигурява всички тези продукти. Неописуемо е просто", споделиха тримата млади балчиклии.

В първите два дни, организаторите успяват да посетят почти всички села в общината. "Постоянно някой се обаждаше по телефона, за да сподели за дете или възрастен, които познава и които бихме могли да зарадваме с нещо хубаво за празниците. Беше изключително вълнуващо. Предварително, не бяхме се и замисляли колко време ще ни отнеме да открием адресите и самите хора. Просто тръгвахме и винаги попадахме на някой местен, който да ни упъти", разказва Валентин Андреев.

На 23 декември, "Коледен дух" и пилотната инициатива за региона "Колело за смет, за дете велосипед" се обединиха и заедно обхождаха семейства в Балчик, с. Сенокос, с. Кремена, с. Бобовец, с. Оброчище и с. Безводица за да срещнат малките с тяхното първо колело в живота и подготвените от тримата доброволци подаръци за тях.

“Колело за смет, за дете велосипед” накара десетки детски очи в Добрич и Балчик да заблестят

От 3 декември - началото на кампанията "Коледен дух", до 21 декември, пристигат стотици пратки с хранителни продукти и подаръци от всички краища на страната.

http://pronewsdobrich.bg/2019/12/15/uchenitsi-zarazyavat-s-koleden-virus-v-balchik/

"Пакети пристигаха от всички големи градове в страната. Пристигаха от толкова много места, че изглеждаше като някаква огромна машина, която някой управлява от невидимо място. Просто не знаем какво бихме могли да кажем - едно огромно Благодаря за човечността Ви. Това е за всички добри хора - голямата част от които не познаваме, доверили ни се в тази коледна мисия.

За нас, това е чудото на истинския дух на Коледа. Благодарение решението на всеки един от дарителите, малките деца и възрастните в нашата община, които успяхме поне малко да ощастливим, повярваха в доброто - че е възможно и че съществува. Откровено казано, това важи в пълна степен и за нас. Уверени сме, че ако всеки един човек е в състояние да откликва по подобен начин - а това опира основно до възпитание и съзнание, в България няма да има страдащи хора в нужда или гладни."

Това са само малка част от живите емоции на тримата приятели, влезли в ролята на благодетели за деца и възрастни в тяхната община по Коледа. И тримата си обещаха да не спират да "инфектират" близки и непознати с тази чудна разновидност на добротворството, наречена "Коледен дух".

c