Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

30 декември – почитаме паметта на Света Анисия

За живота на Анисия черпим данни изключително от два житийни паметника - единият е приписван на Симеон Метафраст, а вторият - на дякон Григорий. Според житията мъченица Анисия живяла в град Солун и произхождала от християнско семейство. След смъртта на родителите си раздала полученото наследство на бедните и водила живот на молитви и пост.

Димитрий Ростовски съобщава, че Анисия на път за църквата е била спряна от римски войн, който ѝ предложил да отиде на езически празник. След отказа ѝ, той я хванал и се опитал да свали забрадката от главата ѝ. Анисия го отблъснала и заплювайки го в лицето, казала: „Да ти забрани, дяволе, Господ мой Иисус Христос“. След това, както пише Димитрий Ростовски, „воинът не могъл да понесе името Христово, извадил своя меч и я пронизал“.

Тялото на светицата е погребано от солунските християни извън града, на две версти от Касандрийската врата. По-късно на гроба ѝ е построен молитвен дом. Днес мощите на светицата в сребърна ракла се намират в църквата „Свети Димитър“ в Солун.

Източник: frognews.bg

c