Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Жълт код за силен вятър в област Добрич

Жълт код за опасност от поледици и силен вятър е обявен за 11 области в страната на 29 декември, съобщават от НИМХ. Предупреждението важи за областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, В. Търново, Ловеч и Габрово. За днес - предупреждение от опасно силни пориви на вятъра и вълнение на морето има за областите Добрич, Варна и Бургас.

Понижението на температурите, валежи от сняг и силен вятър ще продължат и през следващите дни, като ще определят обстановката главно над северната и източна част от страната.

За територията на на област Добрич, на 29 декември - вечерта се очаква усилване на вятъра от север до 15 м/сек, с пориви 17 м/сек (7 по Бофорт). На много места ще започне да се образува снежна покривка, с условия за виелици и снегонавявания - главно в проходите и в районите на север от Стара планина.

Снимка: НИМХ

Обстановката на 30 декември няма да се промени съществено - остава в сила предупреждението с жълт код за опасно време. Ще продължи да духа силен вятър от север и север-североизток със скорост 15-17 м/сек (7 по Бофорт) и пориви 17-22 м/сек (8-9 по Бофорт). Ще се увеличи вълнението на морето до 4 бала, а на юг от Бургас - до 4-5 бала. Жълтият код ще важи за областите - Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Снимка: НИМХ

През последните три дни на 2019 година, температурите в региона ще са в интервала около и над нулата - между -5° и -2° през нощта и от 2° до 6° през деня. Край морето термометрите ще отчитат положителни стойности, като там и валежите ще са предимно от дъжд, но заради силния вятър, усещането ще е за по-студено време.

Няма въведени ограничения в движението на МПС на територията на област Добрич, съобщиха от ОПУ - Добрич.

c