Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Продават 25 декара от собствеността на болницата в Добрич

На последното си заседание правителството даде съгласие за продажба на недвижими имоти, собственост на „Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич“ АД

Касае се за поземлен имот с площ 24 706 кв. м, ведно с построените в него 7 сгради, както и за друг имот с площ 2 081 кв. м с 4-етажна сграда с площ 341 кв. м и имот с площ 2 247 кв. м с 2-етажна сграда с площ 239 кв. м.

Според правителственото решение, тези имоти и сгради са с отпаднала необходимост за болницата и генерират само разходи. Поради това от лечебното заведение са поискали да се освободят от имотите чрез продажба, посочват от Министерски съвет.

МБАЛ-Добрич е акционерно дружество със смесено държавно и общинско участие като държавата притежава 65,02 на сто от капитала.

Става въпрос за неоперативни имоти, които ни носят само разходи, тъй като за тях плащаме данъци, а на практика са неизползваеми, обясни за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Светозар Байчев.

Намират се зад жп линията – един голям имот от 25 декара с разрушени пострийки, които на практика са неизползваеми. Там са се намирали перално помещение, стерилизационна, автопарк. В годините на социализма от там са тръгвали камиони със стерилизирани инструменти, спално бельо за всички болници от областта. От години тези помещения не се използват, но се плащат налози, посочи д-р Байчев.

По думите му, процедурата е била стартирана от по-предния директор, но се осъществява бавно.

Според д-р Байчев, интерес би могла да представлява земята, тъй като постройките са руини. През годините е имало интерес, но, преди всичко, за малки парцели. На практика, към момента няма интерес, защото се е изчаквало да се произнесе Правителството.

Парите от продажбата ще постъпят по сметките на болницата.

c