Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Пътят на успеха през 2019 за Академия "Цанев"-Добрич

2019 година се очерта като изключително успешна - както като клубно развитие, така и като спортни постижения, за добричкия карате тим – част от голямото семейство на Национална академия за бойни изкуства „Цанев”. Традиционно, в края на всяка  година, ръководство и състезатели правят равносметка на постигнатото и поставят маркерите на целите през идната.  

За успехите, трудностите, сълзите на радост през 2019, както и неповторимото усещане при издигане на националния трибагреник на стълбичката на победителите, разговаряме със сенсей Стоян Димов - един от най-младите и перспективни треньори по карате в Добрич.

Сезон 2019 се очерта като един от най-успешните за  нас. Спортният клуб по карате, чийто треньор съм аз, съществува от четири години. Сериозна състезателна дейност развиваме през последните три.  През тази година вече имаме национални шампиони, имаме вицесветовни и вицеевропейски шампиони. За жалост, през 2019 година,  златото на световните и европейските формати ни се изплъзна на косъм.  

Погледнато абсолютно прагматично, в спортно-техническо и организационно ниво преминахме и през определен период на спорове, касаещи легитимността и пререгистрацията -  задължителна за спортните клубове. С пълно удовлетворение, на база всички успехи които успяхме да постигнем през тази година - вече като официално пререгистрирани, мога да кажа, че това също донесе съществени позитиви за всички ни. Това беше и една от също важните стъпки през годината – промяната на името на стария карате клуб „Никон”, на този, с който се състезаваме и жънем победи - Национална академия за бойни изкуства „Цанев”.

  • Това промени ли по някакъв начин поставените спортни цели?

Пререгистрацията на клуба не промени нищо в методиката по която и до сега сме работили, а в крайна сметка тя е най-важна. Както винаги, целта ни е да сме в националния и световен елит – по време на всички престижни първенства и лиги.

  • Кои бяха ключовите/трудните моменти през 2019-а?

Мога смело и с радост да отбележа, че трудни моменти през 2019 година почти нямаше. Една от причините за това е екипността, която успяхме да изградим с родителите на децата. Изключително съм им благодарен за доверието и начина по който се отнасят и се посветиха в развитието на своите децата. Няма причина да крия, че те страшно много помагат за спортното и психическо израстване на тези деца-състезатели. Без сериозната ни екипна работа, тези резултати не биха били възможни. Лично аз съм изключително доволен от това, че родителите се отнасят със сериозно разбиране и към моите съвети, отнасящи се до възпитанието на децата им и сами виждат и се убеждават в прогреса, който е налице.

  • Какви са децата, които идват да тренират карате в Академия „Цанев” - Добрич?

При нас тренират деца от 3-4-годишна възраст, до мъже и жени. В клуба идват да тренират включително и немалко полицейски служители.

  • Гледайки развитието на сегашните млади състезатели, къде намира сенсей Стоян Димов пресечната точка между миналото и настоящето?

О, няма база за сравнение между моето израстване като млад състезател и сегашните деца. Мога да кажа, че аз нямах този шанс да се състезавам на толкова много и такива спортни форуми  -шанс, който сега те имат. Вероятно това ме амбицира най-много - с тези деца да успеем да участваме в толкова състезания, да тренираме по една утвърдена световна методика, както и да ги успеем да изградим за да печелят абсолютно всичко и отвсякъде.

Уточнявам обаче нещо много съществено – победите не са всичко! Идеята е – наред с  изграждането на спортен дух, да запазя и човешкото в тях!

  • Стремите се към изграждането на баланс в тях още на тази възраст?

Определено. Победите и спечелването на отличия от сериозни спортни надпревари не позволявам да ги кара да се издуват като балони и да помпа излишно самочувствие в тях. Държа да видя в тях как изграждат стъпка по стъпка себеуважение и уважение към останалите, включително и нещо също немаловажно - Родолюбието.

  • Какво следва да притежава един треньор, за да обучи състезатели и тим от победители?

При всички положения следва да разграничава спортната и психологическата методика, контролирайки и двете. Спортната методика може да бъда променена само за месец – това не е проблем и кой знае какво предизвикателство за един добър треньор.

Треньорът по вид спорт трябва да се развива непрекъснато. Няма начин да върви напред ако не се запознава с нови материали, с нови идеи, да следи „старите кучета” в бранша. По-скоро, най-много енергия се изисква за да успеем да ги научим всички тези деца как да съхранят човешкото в себе си. А това - аз като треньор, постигам и чрез многото разговори с родителите им, които се налага да провеждам - за щастие, за добро. По същия начин провеждам много разговори и със самите деца. Правилният подход - според мен, е най-напред да опознаеш едно дете. Лично аз, с всяко едно от тях  изграждам индивидуална връзка, чрез личностен подход. Както се казва: С момиченцето на 6 годинки - да си момиченце на 6 годинки, а с младежа на 14 - да си тийнейджър като него!

В същото време, тънката граница трябва да я има, за да им бъде показано, че строгостта на треньора не е в конфликт с изградената връзка, а е част от нея. Казано накратко – възпитавам в тях увереността, че помежду си ние сме и следва да си останем приятели.

  • На кого искаше да прилича Стоян Димов, в началото на своето развитие?

В моето детство, едни от идолите ми, доказващи се по онова време, бяха Алекс Биамонти и Рафаел Агаев, но всъщност тайничко си мечтаех когато му дойде времето, един ден да мога да оставя такава диря и след себе си. През годините съм се стремил именно към това – наред с респекта към големите имена в карате, да развивам както себе си, така и своето име.

  • Къде успя да се позиционира през 2019 година Академия „Цанев” на международния спортен подиум?

Смятам, че на европейско и световно ниво се представяме също доста добре. Както знаете, в нашия спорт контузиите и травмите са неизбежни. Няма защо да крием, трудните моменти си ги има, за да бъдат преодолявани. Това, че има някои неразбирателства с втори или трети, с конкуренция и пр. – това са само част съпътстващите моменти по  пътя на успеха. Радващото за нас, което в пълна степен важи за 2019 година е, че успяваме да докажем спортната класа на Академия „Цанев. Всяко едно от представянията ни на световни и европейски първенства, организирани от Световната карате федерация – в съответните състезателни стилове, на световните Премиер лиги, на Младежките лиги, е свързано с показване на най-доброто и постигане на съответните резултати. В съвременното карате е изключително престижно да имаш върхови постижения на най-висококатегорийните спортни форуми.

  • Какво Ви очаква през 2020?

Една от основните ни цели е да успеем да подготвим състезатели, които умеят да са победители - да уважават съперника, да дават всичко от себе си на състезания и не на последно място - да умеят да пазят здравето си. Продължаваме развитието на момчетата и момичетата в Академията ни, както за надграждане представянето на международния подиум, така и за защита на националните позиции. Идеята ни е да подготвим конкурентноспособен тим, способен да представлява както Академията, така и да е в основата на националната гарнитура за всякакви спортни форуми. Ежегодно Световната федерацията организира четири лиги, всяка от които в различни части на света. Ще е радващо ако успеем да изпратим свои състезатели на предстоящия форум през идната година в Кипър, Гърция.

  • Какво е веруюто на сенсей Стоян Димов, което възпитава и в своите състезатели?

Всъщност, това са нашите основни принципи в карате – честност, лоялност, искреност и смелост. За децата, това е азбуката на успеха. Погледнато обаче от малко по-различен ъгъл, аз като треньор ги уча и на това, че живота  не е само цветя и рози.

За да стигнеш до красивия цвят на розата, трябва стъпка по стъпка да преодолееш и болката от трънливия път дотам.

Както вече казах, благодарение помощта на родителите, децата вече са наясно с това, че в състезателни им път на развитие има успехи, има и загуби. Ценното и носещото успех е това, да разберат значението на тази поредица – падане, изправяне, загуба, победа, отстъпление, успех и т.н.

Всичко тези компоненти, изградени като ценностна система в едно дете му позволяват да бъде „шампион”,  приемайки достойно както победите, така и загубите.

Очаквайте >>> "Най-ценното за малките шампиони на Академия "Цанев"-Добрич"

c