Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 120 културни ценности в „Двореца” в Балчик вече са регистрирани като национално богатство

Приключи идентификацията на всички движими културни ценности, които са поставени във външните пространства на архитектурно-парковия комплекс „Двореца” в Балчик. Те са датирани, заснети, оценени и включени в регистъра на Националния исторически музей като национално богатство, съобщи директорът на културния център Жени Михайлова.

Над 120 недвижими културни ценности, архитектурни елементи и различни декоративни елементи, които са с историческа стойност, са регистрирани в картотека. Сред тях са архитектурни елементи, питоси, вази, надгробни плочи, кашпи.

Дейностите са приключили тази година и са станали възможни с подкрепата на директорът на НИМ доц. Бони Петрунова и зам.-директорът проф. Христов. „Те се отзоваха на нашата молба, изпратиха специалисти, които успяха да идентифицират обектите в „Двореца”. В момента имаме не само картотеката, но и идентификацията им”, каза Жени Михайлова.

През следващата година най-ценните от тях ще бъдат застраховани.

 Напълно идентифицираните вече движими културни ценности са от римската епоха, през средновековието до създадените в наши дни, уточни директорът на държавния културен институт Жени Михайлова.

Сред произведенията на каменната пластика е розово-белият мраморен трон, украсен с глави на лъвове. Той е от втори век след Христа, донесен от Флоренция. Смята се, че той е принадлежал на местен патриций.

Каменните пластики в Двореца са изработени от местен варовит камък, наричан мишелкалк, който се е добивал от кариера в Българево. По думите на Жени Михайлова, това, което отличава „Двореца“ от други културни комплекси у нас и по света, е, че тук всички архитектурни и паркови елементи са оригинални, а не копия и реплики. Именно затова е важно те да бъдат съхранени за поколенията, подчерта тя.

Общо около 200 са архитектурно-парковите елементи на територията на Двореца, като досега малка част само са възстановени. Един от обектите, за които ръководството на Двореца има желание да бъде социализиран, е копие на Сребърния кладенец, открито през 2013 година.

Всяко местенце в Двореца е история, за която някой трябва да се грижи и правителството е преценило, че за историята тук трябва да се грижи ДКИ „КЦ „Двореца“, посочи Жени Михайлова. По думите й, Двореца в Балчик е най-голямото богатство на Добруджа и Североизточна България.

„Културните ценности и богатството на България трябва да бъдат съхранени, опазени и предадени  за следващите поколения. Виждаме, че, когато няма такава идентификация, то не може да бъде съхранено. По този начин ние решихме да разрешим този проблем”, посочи директорът. Обясни, че досега е имало случаи да изчезват цели алеи, да се чупят каменни плочи и това е оставало безнаказано. Затова ние сме решили, че трябва много сериозно да защитаваме националните ценности, категорична е тя.

c