Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пик на бракониерските набези в региона

С понижението на температурите през последните дни, е отчетено рязко увеличение на горските набезите в Североизточния регион, съобщават от СИДП.

Осем каруци, един автомобил и 10,10 пространствени кубически метра дърва за огрев са били задържани от горските служители в дните преди празниците. Съставени са общо 28 акта и 2 констативни протокола по Закона за горите.

Четири от нарушенията, за които са издадени актове по Закона за горите, са разкрити от служители на ДГС-Генерал Тошево. Броят на извършените проверки в горските територии на поделението са 38. В ДЛС-Тервел проверките са 143, в ДГС-Добрич са 135, а в ДЛС-Балчик - 61.  

Пет от каруците и 6 кубика дърва са задържали горските от ДЛС-Шерба. Те са издали на нарушителите 12 акта. Проверките в стопанството през последните дни са 24. Половин кубик незаконно добити дърва са задържали служители на ДГС-Варна. За нарушението те са съставили 1 акт, по време на една от 11 проверки за периода. 88 са инспекциите направени от служители на ДГС-Цонево за последните дни.

Три каруци и 1,80 пространствени кубически метра дърва за огрев задържаха горските от ДГС-Нови пазар. На бракониерите са разписани 6 акта. Проверките в стопанството са 97. В ДГС-Смядово проверките са 73, а в ДГС-Шумен са 59, като са установени нарушения, за които са съставени един акт и един констативен протокол.

 Най-голям брой проверки са извършени в ДГС-Търговище – 238. В ДГС-Омуртаг са 125, а в ДЛС-Черни Лом са 111.

От Североизточното държавно предприятие отправят апел към хората, ако станат свидетели на незаконна сеч или имат информация за незаконно добита дървесина, да подават сигнал на телефон 112. По този начин, служителите на СИДП ще могат да реагират своевременно при закононарушения.

c