Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

От Провадия и Балчик вече питат за бъдещите кадри на училището в с. Карапелит

В две професии в сферата на хранителните технологии се обучават учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров” в добричкото село Карапелит. И ако до преди няколко години децата имаха възможност да завършват само 7 клас и да получават само основно образование, то вече в учебното заведение се обучават и ученици в 8, 9 и 10 клас. А от следващата учебна година СУ „Н. Й. Вапцаров” ще има за първи път своите единадесетокласници. Оказва се, че възпитаниците на училището не просто ще имат възможността да завършат втори гимназиален етап, а ще излязат с професии в сфера, в която има недостиг на кадри.

В началото ни беше много трудно, откровена е пред Про Нюз Добрич директорът на СУ „Н. Й. Вапцаров” Ивелина Тончева. Тя разказа, че през  2017 година училището в Карапелит е преобразувано в обединено. Тогава е трябвало да бъде избрано професионално направление, защото в обединените училища паралелките в гимназиален етап е задължително да са професионални. Провеждат се няколко родителски срещи, ръководството на учебното заведение се допитва и до децата, но никое от предложенията не получава голяма подкрепа.

Първоначално учителският колектив се обединява около идеята професията да е свързана със селското стопанство, защото районът е такъв. Педагозите обаче преценяват, че не е удачно, тъй като в близост – в Тервел и варненското село Стефан Караджа има такива паралелки, а в Средище, силистренско, дори професионална гимназия по селско стопанство. По същото време в СУ „Н. Й. Вапцаров” е направен анализ на бизнеса, който е главен работодател на родителите в региона. Оформя се идеята професионалната паралелка да е насочена към хранителните технологии. „В Карапелит е „Клас олио”, в него се произвежда олио не само за България, но и за чужбина, изнася се освен за Европа и за други континенти – обясни Тончева. – В селото имаме цех за производство на плодови сокове на ЕТ „Светослав Коев”, който първи направи сок от арония и през тази година на изложението в Пловдив получи два златни медала. В Карапелит се намира фирмата на Джавит Бейтула ЕТ „Давид-Джавит Бейтула”, от където се зареждат месарниците „Джеронимо”. Той подготвя и помещение за мандра, очаква се да има вече и млечни продукти”.

Ръководството на училището в Карапелит провежда с големи притеснения разговор с „Клас олио”, тъй като трябва да бъде осигурена практиката на учениците. Още първата среща с изпълнителния директор Ерхан Фикрет дава големи надежди. „Оказа се дори, че сме ги изпреварили, тъй като те самите обмисляли да направят някакво предложение, защото нямат квалифицирани кадри”, сподели директорът. Съвсем скоро е подписан договор за сътрудничество относно обучението и учебната практика на учениците.

Така през учебната 2017/ 2018 година стартира обучението по професията Работник в хранително-вкусовата промишленост. По специалните предмети на учениците преподават технолози от „Клас олио”, а във фирмата се произвежда практиката им.

През следващата 2018/ 2019 година училището в Карапелит става средно и вече има възможността да предоставя обучение за втора и трета степен на професионална квалификация. Ръководството на учебното заведение избира професията не Работник, а Оператор в хранително-вкусовата промишленост, която е по-широка. В момента учениците, които се обучават в 9 и 10 клас, са в професията Работник, а в осми клас – Оператор с тясна специалност Производство на растителни масла, маслопродукти и етерични масла.

През първата и втората година срещнахме много трудности, трябваше да мине време родителите да ни се доверят, сподели Ивелина Тончева. По думите й за тях е било нещо ново, защото били свикнали децата им да продължават образованието си в училищата в Тервел и Средище. „През тази учебна година – 2019/ 2020, имаме вече повече кураж, защото всички наши ученици, които завършиха 7 клас, се записаха и в 8 клас в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Карапелит. Дори имаме четирима от други училища – от Ведрина, Ловчанци и двама от Фелдфебел Дянково, които са учили в Хитово”, посочи директорът.

Тончева разказа, че разделите по дисциплините „Основи на технологията на хранителните продукти” и „Суровини и материали в хранително-вкусовата промишленост” обхващат всички отрасли в хранително-вкусовата промишленост. Това позволява на учениците на теория да се запознаят с технологията на производство на всички хранителни продукти и необходимите суровини, а не само за олио и етеричните масла. В часовете по практика се обучават на сензорика, извършват дегустации, попълват балови карти за оценка на хранителните продукти, работят със стандарт. В 8 клас най-вече се провеждат еднодневни екскурзии с учебна цел, посещават се хранителни предприятия в региона. Основната практика учениците провеждат в „Клас олио” и в ЕТ „Светослав Коев”. „Знанията и уменията, които получават при нас, ги правят подходящи бъдещи специалисти във всички предприятия, произвеждащи храни и напитки. Широката професия Оператор им дава възможност да работят във всички отрасли на хранителните технологии”, обясни Ивелина Тончева.

През следващата учебна 2020/ 2021 година СУ „Н. Й. Вапцаров” ще организира за първи път план-прием след 10 клас.  В 11 и 12 клас учениците ще започнат специфичната професионална подготовка. Ще посещават повече цехове за маслодобив, рафинерии, дестилерии, за да добият по-широка представа за производствата извън „Клас олио”.  Предвидено е за единадесетокласниците да бъдат направени курсове за придобиване на друга специалност от хранително-вкусовата промишленост - за професиите Хлебар и Сладкар. Училището разполага с преподавател, който може да проведе необходимите часове по специалните предмети, да бъдат организирани държавни квалификационни изпити и младежите да придобият и тези две специалности.

Доказателството за недостига на кадри в тази сфера в региона е, че вече имаме конкретни запитвания за нашите ученици от дестилерия в Балчик и от маслодобивния завод „Слънчеви лъчи” в Провадия, сподели Ивелина Тончева.

„Колкото и непознато да беше за родителите, вече започнаха да разбират, че е добре училището да е при тях, да не пътуват децата, да не плащат квартири”, обясни директорът на СУ „Н. Й. Вапцаров”. По думите й учениците нямат разходи и за транспорт ако са от съседно село, защото е организирано извозването им. Безплатни са и учебниците им. „Това е един шанс за децата да продължат образованието си. Защото досега след основно образование тези, които са от селата, рядко продължаваха да учат след седми клас”, сподели Ивелина Тончева.

c