Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Фирма от Добрич е в ТОП 10 на веригите за стоки за дома

Класацията на топ 40 на веригите за мебели и интериорни стоки, строителни материали и от типа "Направи си сам" показва, че нетните им приходи общо надхвърлят 1.57 млрд. лв. за 2018 г. срещу 1.409 млрд. лв. през 2017. Това е ръст от 11.4%.

Таблицата включва търговци на продукти от няколко групи: продажби на стоки за дома, материали за текущ ремонт, мебели и осветителни тела, килими и подови настилки, домакински текстил, стоки за домакинството, инструменти, машини и др.

Възходящите продажби в тази пазарна ниша се дължат на ръста в строителството на жилища и офис сгради през 2018 г., който води до увеличение в покупките на мебели, както и на стоки за ремонт и уют в дома, на работното място, в градината. Ниските лихви по кредитите и ръстът според официалната статистика на доходите също са фактори, които влияят на търсенето.

Три фирми - "Практикер ритейл" (Praktiker), "Хаус маркет България" (IKEA) и "Метро кеш енд кери България" (Metro Cash&Carry), отчитат постъпления от над 100 млн. лв. за 2018 г., като при "Метро кеш енд кери" в класацията са взети предвид само приходите (брутни) от групите "Стоки за дома". Тези три компании общо държат 24.4% от пазара в стойност.

Осма в класацията е компания от Добрич. Приходите на фирма "Господинови строймаркет" - надхвърлят 73 млн. лв., което е ръст от над 16%. Компанията, в която съдружници са братята Диян и Галин Господинови, притежава собствени търговски и складови бази "GS строймаркет" в София, Варна, Добрич, Шумен и Каварна. В търговските обекти се предлагат строителни материали, строителна химия, материали и аксесоари за мебелното производство. Компанията продава в средните ценови сегменти, но съществува риск при нарастване на конкуренцията в сектора на бизнес услугите да се намали нормата на рентабилност, отбелязва мениджърският екип в доклада за дейността.
На 13-о място се нарежда друга фирма от Добрич. Приходите на осмата в класацията – фирма "Господинови строймаркет" - надхвърлят 73 млн. лв., което е ръст от над 16%. Компанията, в която съдружници са братята Диян и Галин Господинови, притежава собствени търговски и складови бази "GS строймаркет" в София, Варна, Добрич, Шумен и Каварна. В търговските обекти се предлагат строителни материали, строителна химия, материали и аксесоари за мебелното производство. Компанията продава в средните ценови сегменти, но съществува риск при нарастване на конкуренцията в сектора на бизнес услугите да се намали нормата на рентабилност, отбелязва мениджърският екип в доклада за дейността.

Източник: Капитал

c