Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Вандали вилняха на Коледа в ремонтираната ПМГ в Добрич, забиха столове по стените

Вандали са вилнели в сградата на Природо-математическата гимназия „Иван Вазов” в Добрич навръх Коледа.

Днес кметът Йордан Йорданов публикува в профила си в социалната мрежа снимки и коментар: „Ето така строителната бригада намери днес стаи в ПМГ "Иван Вазов". Снимките нямат нужда от коментар! Това деяние за пореден път ни изправя пред изпитанието - Заслужавали си? Макар възстановяването да коства време и пари, краткият отговор е - Да, заслужава си! Време е обаче всички да помислим за ежедневните уроци, които даваме.”

Директорът на гимназията Галин Канев обясни за Про Нюз Добрич, че в две хранилища е изсипана боя върху радиаторите. В една стая са писали с латекст по стените. Написали са буквите „Е” и „Г”, не е ясно дали е съкращение на Езикова гимназия или инициали на име. В съблекалнята на втория етаж на малкия физкултурен салон е извадена облицовка на стените.  По изолацията на фасадата към двора са забили три стола.

Директорът е категоричен, че вандалщината е от последните дни. Щетите са в ремонтирани части. Той изключва хулиганите да са проникнали през главния вход на училището или този откъм Административния съд.

„Вероятно, са имали ключ за вратата на страничния вход откъм градския парк. Въпреки заключването са успели да влязат. Щетите не са само от снощи. Явно и предната вечер са вилнели, но поне не са влизали в училището или поне няма следи”, обясни Галин Канев.

Според него извършителите са младежи, вероятно ученици, тъй като са знаели откъде да минат. Не вярва извършеното да е дело на строителните работници.

Директорът увери, че училището се заключва, но в момента няма видеонаблюдение. Имало е такова, но след началото на ремонта камери няма.

„За съжаление, при цялото старание, което се полага от фирмата изпълнител, от общината, всички нас, които трябва да се справяме с трудностите да учим в две други училища, на три смени, този вандалски акт е факт. Колкото и да не искам да употребявам грозни думи на този хубав празник, за мен това е отвратителна постъпка”, коментира Галин Канев.

По думите му, той няма да забави края на ремонта, който е почти завършен. Остават довършителни работи, трябва да се изчисти, да се пусне отоплителната инсталация, за да могат да се възобновят учебните занятия вече в ремонтираната сграда.

„Боядисването на една стена не е голям проблем. Фрапиращо е, че подобно нещо се е случило. Досега в училището не е имало такива вандалски актове. Обръщали са чинове, столове. Но се е знаело кои са. Оправданието е било, че са се шегували. Но, са ремонтирали всички направени бели. Но, такъв вандализъм не е имало”, коментира директорът.

Разказа, че преди са изгасвали осветлението към градския парк, за да не се събират там младежи. След монтирането на новото осветление, районът вечер е добре осветен, всичко се вижда. Включително и това, че няма камери.

Днес е подаден сигнал в полицията. Утре от Общината ще подадат официална жалба. Сменени са всички ключалки. Предстои да се гледат записите от камерите на Административния съд, ако те са уловили вандалите.

Припомняме, че по  проект „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“, се извършва основен ремонт на сградата на МПГ „Иван Вазов”, както и на още две училища и една детска градина. Очаква се ремонтът на природо-математическата гимназия да приключи до 2 февруари 2020 г. По време на строителните дейности учениците учат в сградите на две основни училища– ОУ „Стефан Караджа” и ОУ „Н. Й. Вапцаров”.

В ОУ „Н. Й. Вапцаров” са учениците от 5 до 8 клас, а в ОУ „Стефан Караджа” - 9 до 12 клас, като там учат на три смени.

c