Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Разбиха банда, продавала дрога във Варна и Добрич

9 души са задържани, шестима са в ареста, а трима са под домашен арест. Това обяви ръководителят на Специализираната прокуратура във връзка с неутрализирана престъпна група за разпространение на наркотици във Варна и София, предаде БГНЕС.

Сред задържаните е и Радо Темерута, който е ръководил групата и е организирал транспортирането на наркотиците.

"Престъпната група е действала на територията на град Варна и частично в София. На 16 и 17 декември бяха извършени процесуално-следствените действия по претърсване, обиски и изземване на различни адреси в двата града. Претърсени са общо 33 адреса, автомобили, съответно имаше обиски на лица“, заяви Петров.

В хода на тези търсения са намерени различни по вид и количество наркотични вещества, обясни Петров.

Зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев посочи, че според оперативната информация организираната престъпна група е извършвала вътрешен трафик на наркотици от София към Варна и последващото разпространение във Варна. Информацията за дейността й е получена през януари тази година.

По думите на Темелакиев характерното за тази група е, че е много добре структурирана.

„Всеки един от членовете в нея има точно определена роля за това какво и как да прави. Така нареченият лидер на групата от Варна Радо Темерута е имал ангажимент да осигурява доставките на наркотични вещества, да разпределя задачите за изпълнение, да осъществява контрол на тези задачи, както и да събира парите от продажбите. Разпространението се е осъществявало основно на територията на Варна и Добрич. Лицето осигуряващо наркотиците от София отдавна е известно на Министерство на вътрешните работи и ГДБОП като контингент по линията“, посочи зам.-директорът на ГДБОП и добави, че в хода на разследването е било установено, че Темерута им е давал указания как да действат, така че да не влизат в полезрението на службите.

„Периодична смяна на мобилни телефони, на сим карти, давал е указания да слязат от лъскавите лимузини и да се качат на по-обикновени автомобили. Те са го направили това, като така наречените обикновени автомобили са на стойност 20 000 лв.“, уточни още той.

В хода на разследването са открити две съхранителни бази, където са се съдържали наркотичните вещества преди да бъдат дадени на главните дилъри, преди да бъдат направени разфасовки, които да стигнат до клиентите.

„На почти всички обискирани адреси са открити различни по вид и количество наркотични вещества. Намерени са две каси, където са държали средствата от събираните обороти. Характерно за помещенията е, че са с видеонаблюдение“, обясни Темелакиев.

Той добави още, че данните от разследването показват, че групата е имала за цел да завземе пазара и да осъществи монопол във Варна и Добрич като за целта са използвани принуда и заплахи. /БГНЕС

c