Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Премахнаха таксите в детски градини в община Добричка

Премахване на таксите в детските градини в община Добричка, които родителите и настойниците на посещаващите ги деца досега заплащаха, гласува на свое заседание Общинският съвет. Това стана с промени в Наредба №8 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Добричка.

Решението бе взето с пълно мнозинство.

Предложението за премахване на таксите в детските градини бе внесено от кмета Соня Георгиева. В докладната записка се посочва, че желанието и амбицията на кмета са за подобряване на образователната система чрез пълно обхващане на всички деца в детските градини от най-ранна възраст. Планира се отмяната на таксите да осигури пълна и редовна посещаемост, равен достъп до качествено образование, независимо от финансовите възможности на родителите и настойниците.

„Вярвам, че безплатните детски градини ще допринесат за равно отношение към всички подрастващи и ще повлияят положително върху цялостния процес на изграждане на по-добро общество”, посочва Соня Георгиева. Според нея с такава крачка пряко ще се повлияе на проблемите от демографската криза и ще се окаже помощ на младите семейства. Ще се насърчи раждаемостта, ще се стимулират младите хора да останат да живеят и работят в община Добричка.

Както Про Нюз Добрич писа, досега събираните такси в детските градини бяха в приблизителен размер на 35 000 лева годишно.

c