Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Нови размери на данъците за леки и товарни автомобили в Добрич през 2020 г.

Нови размери на данъците за леки и товарни автомобили от следващата година прие на свое заседание Общинският съвет на Добрич. Това стана с изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община град Добрич.

В предложението, внесено от кмета Йордан Йорданов, се посочва, че необходимостта да се определят нови размери на налога е свързана с въведената от законодателя нова концепция за определяне на този данък. Това ще става по нова формула, която включва два компонента: имуществен и екологичен. Имущественият компонент отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният - екологичната му категория, респективно замърсяването, което причинява.

От Местна коалиция ГЕРБ/ СДС сме против увеличаването на данъка, заяви общинският съветник Зорница Михайлова. Тя каза, че в докладната записка на кмета е посочено, че се запазва досегашният размер, с изключение на две категории, но заради екологичния компонент могат да настъпят промени. За пример даде 10-годишен автомобил с мощност 60 кW, за който досега данъкът е бил 34.20 лева, а от 2020 година ще е 68.40 лева, или двойно по-голям.

Според Михайлова приходите от данъците върху леки и товарни автомобили през следващата година ще са с 393 000 лева повече. По какъв начин е постигнат балансът между фискалните интереси на общината и възможностите на данъкоплатците, попита тя.

Кметът Йордан Йорданов посочи, че същото предложение за размера на данъците върху леките и товарни коли е било прието от ОбС преди 10 месеца. Припомняме, че то бе върнато от областния управител Красимир Кирилов. След обжалвания от страна на ОбС Върховният административен съд потвърди правилността на действията на Кирилов.

Според общинския съветник Иво Пенчев сегашното предложение на кмета не е същото в сравнение с януари и предвижда увеличение на данъците за колите, ползвани от бизнеса – т. нар. баничарки и лекотоварни автомобили. Пенчев направи предложение да бъде намалена ставката за колите с мощност на двигателя над 55кW до 74 кW от 0.76 на 0.60 лева и за автомобилите с мощност над 74 кW до 110 кW – от 1.54 на 1.30 лева. Предложението му не бе прието.

Той напомни, че в предложението през януари ставката за най-мощните автомобили е била 2,10 лева, а сега се предлага да е 2,80 лева, което е увеличение.

Кметът Йорданов потвърди, че има промяна за автомобилите с мощност над 240 кW. Той посочи, че става дума за около 100 коли, които са най-мощните и най-големи замърсители.

При гласуването на докладната кметът оттегли предложението си за това увеличение на ставката и остана старото ниво от 2,10 лева.

c