Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С 4 тона капачки закупиха нов апарат за Физиотерапията на МБАЛ в Добрич

С нова придобивка е от няколко дни Отделението по физиотерапия и рехабилитационна медицина на Многопрофилната болница в Добрич – апарат за електростимулации. Той е закупен благодарение на кампанията „Пусни капачка, дари здраве”, осъществена от Арт-център „Палитра” с директор Иван Иванов и отделението, съобщи за Про Нюз Добрич рехабилитаторът Диляна Сошенко. Кампанията е продължила около три години, пластмасови капачки са събирани на двете места. И макар и да не е била общоградска, доста хора от Добрич са научили за нея и също са се включили. Така са събрани около 4 тона капачки.

Медицинският апарат е закупен за 1 400 лева. 1 000 лева са от капачките, а 400 лева са дарени от отец Петър.

Апаратът за електростимулации е с много функции, приложим е при всякакви увреди на нервите от централен или периферен произход, разказа Сошенко. Тя обясни, че е малък, портативен, позволява на рехабилитаторите да го използват още докато пациентът е на легло, тъй не е необходимо да бъде включен в контакт и може да се занесе до него. Има възможност новият апарат са се използва и при обучение на пациента да върви, при раздвижване.

Новата придобивка се използва при инсулти, всякакви периферни заболявания, като дискови хернии, които са довели до периферна пареза. Подходящ е и при деца с акушерска пареза.

Освен за електростумулация апаратът се използва и за всички останали видове нискочестотен ток, сподели началникът на Отделението по физиотерапия и рехабилитационна медицина д-р Гергана Стойкова. Той разполага с тенс – ток, който успява много бързо да обезболи, мигновено и за доста продължително време – 2-3 часа. Има и ефект за подобряване на кръвоснабдяването, за отморяване на мускулатурата. За това може да се използва както при болни хора, така и при възстановяване на спортни травми, обясни д-р Стойкова. Освен този тенс има и обикновена йонофореза, благодарение на която могат да се вкарват лекарствени вещества дълбоко в тъканите. По този начин се избягва медикаментозната и инжекционна терапия, т. е. намаляват се страничните действия за пациентите. Началникът на отделението разказа, че с новия апарат изключително добре се повлияват акнетата в тийнейджърска възраст, много добре се възстановяват трайните белези с груби цитакриси, трудно заздравяващи рани, такива от залежаване, рани, които се получават при вкарване на химиотерапевтиците при онкоболни.

От скоро Отделението по физиотерапия и рехабилитационна медицина се сдоби и с апарат за пресотерапия. Чрез него се премахват отоците по тялото, главно по крайниците, независимо от какво са възникнали. Апаратът е закупен от МБАЛ.

c