Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Няма информация къде са 653 деца от област Добрич

Според статистиката, на територията на област Добрич няма информация за 653 деца. Това съобщи старши експертът по организация на средното образование в Регионалното управление по образованието Петър Петров на работно заседание на Областния координационен център за изпълнение на ПМС 100 - за обхващане и приобщаване на деца в предучилищна и училищна възраст към образователната система. Той запозна присъстващите с данните по прилагане на Механизма за обхващане на деца и връщането им в детските градини и училищата досега.

За Про Нюз Добрич Петров обясни, че при проверки на адресите тези 653 деца не са намерени. За тях нямали информация и съседите им. Няма никакви сведения къде са, каза старши експертът. Той посочи, че децата може да са в България, но да не посещават училище. Друг вариант е да са извън страната.

Данните сочат, че 4 500 деца от област Добрич са заминали с родителите си в чужбина за около две години. За същия период от образователната система са отпаднали 155 деца. Данните са от два обхода, извършени от сформираните училищни екипи. Първият е направен през 2017 година, а вторият – през ноември и декември т. г. Сега се проверяват и децата, които подлежат на записване на училище и детска градина.

В хода на заседанието на Областния координационен център бяха обсъдени следващите действия, както и възможните мерки, които общините и сформираните училищни екипи могат да прилагат по места, за да бъде по-ефективна работата за връщането на децата в училищата.

c