Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Лалова №1, Андреев е "Изгряваща звезда" на атлетиката в България

За пета година, Ивет Лалова печели отличието и статуетката Атлет на България. Тя беше избрана за Атлет №1 на 2019 г. в традиционната анкета на списание “Атлетика“.

През изминаващата година Лалова спечели седмо място на 200 м на световното първенство и си осигури квоти за участие на 100 м и 200 м за петата си Олимпиада в Токио 2020.

След поредицата от впечатляващи отличия и признания, шампионът в хвърлянето на чук от Европейския младежки олимпийски форум - балчиклията Валентин Андреев, беше награден с приза за “Изгряваща звезда” на 2019 година. Той връчи и брандиран часовник от името на своя клуб СКЛА "Черно море - 2005" - Балчик на президента на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

снимка: sportal.bg

„Годината беше нормална. Имахме радости, имахме и моменти, в които ни се искаше да бъде по-добре, коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. – Когато имаш европейска шампионка, млади таланти, когато имаш имена като Мирела Демирева, Габриела Петърова, Тихомир Иванов, и когато имаш Ивет Лалова, е успех. Ивет е феновмен заради много неща – с резултат, времето, през което бяга, феномен от медицинска гледна точка и ние сме горди, че имаме Ивет.“

Победителите в във веригата "А1 Атлетика за младежи" за 2019 г. Боян Хаджитодоров и Яна Стоева също бяха отличени.

снимка: sportal.bg

Златният медалист в хвърлянето на чук от Европейския олимпийски фестивал изпраща една от най-успешните години в своята досегашна кариера. Валентин Андреев успя да подобри почти всички възможни рекорди и завърши пети на Европейското първенство за юноши под 20 години отново с рекорд. Талантливия балчиклия приключва 2019 година и като №1 в световната ранглиста за юноши под 18 години.

“Доволен съм от това каквото постигнах. и се радвам за всичко. Не съжалявам за нито едно състезание. Има много неща, които трябва да подобрявам все още. Сбъднах една своя мечта - не само да спечеля международно състезание, а и да чуя химна в своя чест и цяла България, семейството и приятелите ми да са горди с мен”, сподели след награждаването Андреев - победител и в анкетата “Любимец на феновете”.

Ето какво още каза носителят на приза "Изгряваща звезда" в българската атлетика за 2019 година, пред Спортал (видео) :

“Следващата година искам да се представя добре на Световното първенство за юноши под 20 години в Кения. Това е основната ми и най-висока цел - искам да гоня медал. След това вече може би при мъжете - там нямам никакви очаквания, тъй като ще участвам за първа година и не знам какво ще се случи там”, коментира плановете си за най-важния форум през 2020-а възпитаникът на Андриан Андреев. 

Валентин, който по-рано през сезона спечели и приза “Изгряваща звезда” на Балканите, сподели, че е бил изненадан от това признание: “Не очаквах тази награда, но когато отивах да я получавам, за първи път започнах да усещам, че хората започват да ме забелязват на Балканите. Това ме мотивира да вървя напред.”

Той говори и за плановете му за участие тази зима: “С моя баща и треньор решихме да пропуснем тласкането на гюле в зала, защото преди го правехме за трупане на опит. Сега решихме да се концентрираме върху хвърлянето на чук. Не знам какво да очаквам от състезанията с мъжкия чук - не познавам и много хора от тази категория. Единственото, което искам за първа година, е плавно да навляза в тази възраст. В следващите години ще гоня и резултат там. При мъжете имам притеснения, защото целта ми е да докажа себе си. А там конкуренцията е много сериозна.”

c