Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Грациите на „Алексия” от 3 до 30 години от Добрич плениха в коледни концерти

С вълнуващи изпълнения Спортен клуб „Алексия” в Добрич с ръководител и хореограф Севдалина Мавродиева-Нейкова изпрати една успешна творческа година и даде заявка за покоряване на нови върхове през следващата. За първи път коледните концерти на клуба бяха два – заради големия зрителски интерес. И на двата концерта, сутрешен и следобеден, волейболната зала на Ученическа спортна школа /УСШ/ бе пълна с почитатели на таланта на младите грации на Добрич.

Над 200 изпълнители – на възраст от 3 до 30 години, от всички възрастови групи, начинаещи и напреднали, участваха в концерта на СК „Алексия”. Представиха и припомниха на публиката целия си репертоар, който донесе успехи през годината и призови места на различни състезания.

Водещ на коледните концерти на СК „Алексия” бе обичаният добрички актьор, един от най-честите Дядо Коледа, Красимир Демиров. Сред гостите бяха доста от неговите колеги от Драматичен театър „Йордан Йовков”, с които спортният клуб реализира мюзикъла „Кастинг”. Актьорите останаха доволни, щастливи и заредени от това, което съпреживяха с талантите на „Алексия”.

А иначе концертът на спортния клуб бе пъстър и весел – на сцената танцуваха снежинки, бебета на многодетна майка, ангелчета, Бяла лястовица, пауни. Имаше и танци на кобрите, на котките, на огъня и други вълнуващи изпълнения. И тъй като всички много бяха слушали през годината, Дядо Коледа ги зарадва с подаръци – тениски с надпис „Алексия”.

С риск да пропусне нещо, Севдалина Мавродиева сподели за читателите на Про Нюз Добрич наградите на спортния клуб през отиващата си 2019 година. За първа година „Алексия” участва в Държавния шампионат „Гимнастрада” в Шумен. Там печели само първи места. На Държавния шампионат по танци в Пловдив грабна Гран При в категория Акробатик денс, има и цяла колекция от медали и купи. Сред отличията са и злато, сребро и бронз в категория Мажоретни танци. За първи път „Алексия” се състезава и в категория Класически балет на Балканската спартакиада във Велико Търново. Участва с три танца и спечели две първи и едно трето място.

В „Алексия” в момента работят трима треньори. Ваня Колева се занимава с най-малките – бебе балетите, и с мажоретките. За първа година спортният клуб приема и деца на 3 години, до сега възрастовата граница бе над 4. Славена Костова пък се занимава с класически балет. Севдалина Мавродиева подготвя всички напреднали деца, след първи клас, предимно състезатели.

„Тази година успяхме да сформираме много стабилен състав от солисти. Това ни костваше много труд, защото се работи по много часове всеки ден”, сподели Севдалина Мавродиева. Спортният клуб вече има 12 солисти, които са с голям репертоар от изпълнения в стиловете Оупън-Шоу денс, Акробатик денс, Мюзикъл, Лирикъл, Класически балет. Във всички възрасти групи – деца, джуниъри и сеньори, „Алексия” вече има сола и дуети.

„На коледните концерти „Алексия” не показа новия си репертоар. Това ще се случи през февруари 2020 година. Подготвяме концерт с целия нов репертоар на школата - сола, дуети, групи, формации и отново един танц в продукции, която е най-голямата категория в световния шампионат - там участват основно университети, колежи и балетни училища”, сподели Севдалина Мавродиева. Тя визира Световния шампионат в Пореч, Хърватия, от който спортният клуб години наред печели високи отличия.

За най-малките деца, участвали в концертите на „Алексия”, Мавродиева пожела да сподели и нещо с голямо удоволствие: „Тези толкова много деца, ръководени от две треньорки, бяха железни, дисциплинирани, възпитани и нямаха нито една грешка. Бяха подготвени освен технически да си изтанцуват танца, а и да се държат съвсем професионално на сцена”.

Изпратихме една година, изпълнена с усмивки и награди, сподели Севдалина Мавродиева. И изрази надежда следващата 2020-а да е още по-успешна.

Тя благодари на родителите, на екипа на „Алексия” и на семейството си. „Благодаря за огромната им подкрепа, която ми оказаха през годината и на която се дължи целият ни успех”, каза още ръководителят на спортния клуб.

c