Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ученици заразяват с Коледен „вирус” в Балчик

Трима ученици - приятели от Балчик, се превърнаха в сериозни разпространители на "опасния" щам на вируса "Коледен дух". Водени от благородната идея - да помогнат с каквото могат на крайно-нуждаещи се възрастни хора и деца в тяхната община, те вече успяват да привлекат десетки приятели и абсолютно непознати за каузата си.

Точно така, директният контакт с реалността, че сред нас живеят хора, нямащи достатъчна финансова възможност да си напазаруват за празничната трапеза, кара трима млади хора от Балчик да поставят начало на първото си благотворително начинание, под името „Коледен дух”. 

Желанието на тримата е чрез техни приятели, съученици и съмишленици, да внесат искрицата топлина в сърцата и домовете на най-нуждаещите се възрастни хора и малки деца, живеещи на територията на тяхната община.

Ето и историята за това как и по какъв начин се е родила идеята за благотворителното начинание "Коледен дух", разказана от Валентин Андреев – един от тримата доброволци:

Речено – сторено

 „Една ноемврийска вечер, докато се прибирахме с мой приятел и колега (Марин – бел. ред.) от спортния клуб в който тренираме, чухме възрастна жена да моли за помощ от балкона на жилището си. Отидохме до нея за да разберем какво се е случило. Оказа се, че жената няма пари за храна и е стигнала до там, да моли минувачите за някаква милост. Не сме се двоумили и за миг – напазарувахме всичко от което имаше нужда и ѝ го занесохме.

Това някак си остана запечатано и в двама ни. Дни наред след този случай коментирахме как би било чудесно да направим нещо добро за такива хора като тази жена, но така и не предприемахме нещо конкретно”

Междувременно, младежите разбират, че и други техни приятели са помагали нееднократно на същата тази възрастната жена, в немощта си, търсила помощ от случайни минувачи край жилището ѝ.

„Един ден се разхождахме заедно с Александра (третият член на балчишката задруга – бел. ред.), когато тя сподели, че има информация за организация, занимаваща се с помощ при реализирането на множество благотворителни кампании. Даде ми техен адрес и аз се свързах с една от жените, които бяха вече организирали подобни кампании. Тя ми обясни подробно процедурата след което аз на свой ред се свързах с тях (с TIMEHEROES – бел ред.).. Така и започна  на дело нашето начинание.”

Още в началните дни след обявяване на кампанията, младежите започват да получават и първите пратки.

„Честно казано, нямах никаква идея как и какво ще се случи. Започнаха да ми се обаждат мои приятели – спортисти, хора от цялата страна. Познати и непознати, от Балчик и околностите. Не сме подозирали, а и не сме се надявали, че ще се случи нещо подобно. Дори не зная как да го обясня.”

За тримата младите добротворци, това е първи подобен опит в осъществяването на подобно начинание. Дали спортната  дисциплина ги е възпитала по този начин, дали от семейната среда идва по-същественото въздействие – това са все въпроси, чийто отговор знаят единствено те. Факт е, че млади хора като тях имат потребност и обострена сетивност по социално-значими теми, каквато е и благотворителността - противно на масовото схващане, че сегашното младо поколение се интересува единствено от повърхностни неща и нехае за ценностите в живота.

Самата акция „Коледен дух”, тримата приятели стартират официално на 3 декември т.г., като идеята им е до 21 декември да успеят да съберат достатъчно хранителни продукти и подаръци за децата и възрастните хора. Списък с имена и адреси на крайно-нуждаещите се в община Балчик им е предоставен от представител на местния Социален патронаж.  

С подаръци ще бъдат зарадвани 10 дечица от детска градина "Звездица" в близкото село Соколово. Също така, вече са събрани и подаръци за самото детско заведение. На други 3-4 дечица, които живеят в съседни селища не територията на  общината, подаръците и лакомствата за празниците ще им бъдат доставени по домовете.

„Надяваме се с хранителните пакети, които подготвяме, да ощастливим и 30-те семейства с възрастни  хора и по този начин поне малко да ги зарадваме за предстоящите Светли празници”, споделят младите доброволци.

„Подготвили сме и изненада – малък ритуал, за децата в село Соколово. За сега не искаме да издаваме повече.”

Попитахме  Валентин Андреев: - Какво е усещането по време на  реализацията на едно такова начинание, каквото е „Коледен дух”?

„За нас, това е нещо съвсем различно и ново. Не сме го правили до момента и знаете, че няма как да не се вълнуваме. Мисля обаче, че най-вълнуващото тепърва предстои. Предполагам, че това ще са миговете в които трябва да връчим  събраните дарения  на всеки един от тези крайно нуждаещи се хора.

На този етап от кампанията сме изключително щастливи от факта, че толкова много наши приятели от Балчик и цялата страна ни подкрепят и се отзоваваха на отправената покана да се включат. Наистина, не съм предполагал, че ще се случи нещо подобно. Уникално е!” 

Ако желаете да помогнете за Коледа и Нова година на децата и семействата в крайна нужда в Балчишката община, можете да дарите продукти от изброените в списъка:  

Хранителни продукти

  • ориз
  • боб
  • леща
  • олио
  • брашно
  • захар
  • макарони/фиде
  • консерви - готвени ястия, месо и др.
  • нещо сладко по избор - руло, шоколад, локум, вафли и др.
  • плодове*
  • месни и млечни продукти*

* Малотрайни продукти, които изискват съхранение в хладилник, се приемат само на място в Балчик.

Детски играчки - за възраст (4 - 6 г)

  • 4 подаръка за момичета
  • 6 подаръка за момчета

Може да изпратите играчка-подарък по свой избор. Не е необходимо да бъде подаръчно опакована.

С днешна дата., Валентин Андреев съобщи, че събраните до момента подаръци за децата са достатъчни като брой за всички предвидени да ги получат.

Тримата апелират към желаещите да помогнат - до края на кампанията да изпращат единствено хранителни продукти от изброените в списъка.

Всички дарения ще бъдат събирани до 21 декември 2019 г..

На 22 и 23 декември събраните продукти и подаръци ще бъдат раздадени от доброволците по домовете на възрастните хора, а за децата – в детските градини и по домовете им.  

Пратките могат да бъдат изпращани  по куриер за Ваша сметка или да се уговорите с организатора за личното им предаване в гр. Балчик.

  • Надпис: Пратка за кампанията „Коледен дух”
  • Адрес: фирма „Еконт” офис "Балчик Левски" / фирма „Спиди” офис "Балчик - Христо Ботев"
  • Получател:  Валентин Андреев
  • тел. за контакт: 0887738606

Ето кои са тримата балчиклии, дали живот на кампанията „Коледен дух”:

Александра Симеонова – 12-токласничка във Варненското СУЕО „Александър Сергеевич Пушкин” и двамата 11-токласници -  Валентин Андреев и Марин Иванов от СУ „Христо Ботев” в град Балчик.

c