Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Еко бомба в Черно море от хиляди трупове на овце на север от Шабла

За потенциална заплаха от екологична катастрофа в Черно море предупредиха румънските власти след като на 24 ноември т.г., кораб, натоварен с около 15 000 овце на борда, потъна на излизане от индустриалното пристанище на Констанца "Мидия", на няколко километра северно от Шабла. Топлото време, морските течения и разлагащите се трупове на затворените в контейнерите животни, могат да предизвикат непредвидени последици за животинската популация в акваторията на инцидента.

Румънските власти обявиха, че работят съвместно с ветеринарните служби, които ще се погрижат за изгарянето на животинските трупове, но продължителността на операцията крие опасност и за общественото здраве, включително и от разпространение на антракс.

Разван Попеску (биолог) коментира за румънската телевизия DIGI24: "Като се има предвид, че това са животни, затворени в контейнери на плавателен съд, в сравнително малка водна територия, каквато е пристанището, то количество органична маса, което неминуемо е в разпад, само за няколко седмици може да да доведе до състояние на аноксия - изчезване на кислород в съответната област. Това неизбежно ще предизвика смъртност на морската фауна в района на инцидента. Препоръчвам, властите да патрулират за да събират плаващите останки, които биха могли да стигнат до брега. Бактериалните култури, включително тези от антракс, могат да се развият върху всеки един организъм, което е предпоставка за потенциална заплаха и за общественото здраве."

В същото време, ветеринарните служби имат и проблем с осиновяването на част от оцелелите животни.

"Имаме 180 овни, които спасихме от потъналия кораб. Нека да е ясно на всички, има овни, а не овце, чийто собственик за момента не е известен." Откакто са спасени, те са настанени във фермата, от която са били натоварени - стопанство на арабски гражданин, близо до пристанището "Мидия", каза Кики Барбучану, президент на ARCA.

„Животните се наблюдават ежедневно. Предприели сме действия както за уточняване правните възможности за осиновяване на тези животни, така и за предотвратяване на подобни ситуации в бъдеще", коментира Адина Сюрея - представител на ANSVSA.

снимка: ISU Constanta

Припомняме, че при спасителната операция, която започна веднага след подаването на сигнал от екипажа на кораба Queen Hind, без проблем беше изведен корабния екипаж - 21 работници от Сирия и един от Ливан. На 29 ноември беше обявен край на издирването и за оцелели животни. От бреговата служба съобщиха, че са спасени 254 от натоварените близо 15 000 овце, като спасителният екип изказва благодарност на специалистите и доброволците, включили се в операцията по спасяване на животните.

снимка: ISU Constanta

За момента, изваждането на кораба е затруднено тъй като пристанищното съоръжение не разполага с подходящи кранове с които да бъде изтеглен потъналия плавателен съд.

Обявен е търг за изпълнител на операцията по изваждането на 635-тонния кораб Queen Hind. Готовност за участие, до момента са заявили няколко румънски и чуждестранни фирми. Крайният срок за представяне на документи за участие в търга е 20 декември. По всяка вероятност, операцията по изваждането на кораба ще започне в началото на 2020 година.

Източник: digi24.ro

c