Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

След Джордж Клуни и ценителите в Добрич могат да опитат от сладкишите на Емилиа

Емилиа Балог е 30-годишна унгарка. От година живее в България, а преди месец със съпруга си отвориха сладкарски цех „Алма”. Двамата са си поставили за цел да предложат на ценителите в Добрич сладкиши с вкус от ресторантите с няколко звезди Мишлен и дизайнерска визия.

Произведенията на сладкарското изкуство, които Емилиа твори в цеха на „Алма” в Добрич, могат да се открият в чайна „Комплимент”, а през следващите дни и на Коледния базар в Добрич.

Мирослав Минчев е на 34 години, от Добрич. Съпругата му Емилиа е на 30 години. Тя е унгарка, работила в престижен ресторант в Лондон при прочут френски сладкар. Сред клиентите й са били Джордж Клуни и Лили Алън.

Днес двамата живеят в България и са открили своя сладкарски цех, близо до Добрич. Той носи красивото име Алма. На унгарски означава ябълка. Така близките са наричали младата сладкарка.

Сладкишите, които предлагат, се отличават със своя вкус и визия.

„Повече от 12 години съм в чужбина. В Добрич съм завършил електротехникум. Последната ми образователна степен е професионален бакалавър по електроника в Добруджански технологичен колеж към Технически университет - Варна. По стечение на обстоятелствата се реализирам в друг бизнес. Започнах като сервитьор, след това като помощник управител, а след това – като управител на ресторант”, разказва пред Про Нюз Добрич Мирослав Минчев.

Шест месеца работил в Кипър, след това във Франция, качил се на пасажерски кораб под швейцарски флаг. Там работил около пет години. Стигнал до управител на ресторант. Именно там се срещнал с настоящата си съпруга.

След това решили да приключат с корабите, защото работата там била много натоварена, без почивен ден. „Можеш да вземеш две седмици отпуск след 4-5 месеца работа. След като приключихме с корабите закупихме имот в Плачи дол, направихме ремонт. После – за 2-2,5 години отидохме в Англия”, разказва младият предприемач.

Повече от година и половина на Албиона работили в ресторант с два розета /розетът е знак за оценяване на ресторантите в Англия. Съвременният АА пътеводител съдържа над 4000 хотела, разделени в категории от една до пет звезди, а ресторантите са класифицирани от един до пет розета/.

Прекъснали работата в Англия, защото Емилиа получила покана да участва в Будапеща в кулинарното предаване „Chef a la chef” /френската версия на „Мастър шеф”/. От 1800 човека, приели 100. В предаването влезли 30, а след отсяване останали 18. Тя достигнала до 13-о място. Участвала не само със сладкарство, а въобще с готварство, което било голямо предизвикателство за нея. Представи се като домакиня и за нея бе постижение, че стигна до 13-о място, сподели съпругът.

„Решихме, че сме готови да се приберем. От няколко години имахме идея за собствен сладкарски цех. Първоначално искахме да е със сладкарница, но толкова много се удължиха нещата, че остана само цехът. Надяваме се, че в бъдеще ще отворим място, където хората да идват и да си поръчват”, добави Мирослав.

Сега работят с чайна „Комплимент”, където клиентите могат да опитат сладките изкушения с марка „Алма”.

Българинът споделя, че у нас го е върнала носталгията. Съпругата му пък била запленена от морето.

„Доста време ни отне ремонт, документи. Доста перипетии имаше. Знаех, че ще бъде трудно, но беше трудно на квадрат. Започнахме работа преди месец. От две-три седмици партнираме с чайна „Комплимент””, сподели младият мъж.

Сладкарски цех „Алма” предлага торти за всякакви събития. Концепцията им е да се правят и мини версии на тортите. Например, при сватба за масата на младоженците се прави торта, а за останалите гости – малък десерт, който е със същия вкус, като тортата.

„Всеки гост получава един финализиран продукт, който е украсен, а не едно отрязано парче торта. Решението, разбира се, е на клиентите. Могат да поръчат и голяма торта, която да се разреже”, разказва Мирослав. По думите му, дребните десерти се харесват на клиентите. „Вкарваме различни вкусове. Например, шоколад и чили, като чилито оставя интересен послевкус и се съчетава добре с шоколада”, добавя той.

Предлагат също френски макарони. На щанда им на Коледния базар много добричлии опитват кулинарното изкушение за първи път.  Там предлагат също меденки, коледни бисквити, медена къща, пралини с различни вкусове. Емилиа прави целувки по своя рецепта. Те са пакетирани – във формата на елхичка, на коледни шапки. И са сред най-търсените изделия, може би, защото цената им е по-достъпна.

„Държим на качеството на продуктите. Например, сметаната трябва да е поне с 36% мазнина. Шоколадът да е качествен, а не имитация, заместващ продукт. Ползваме качествени съставки. Опитваме се да запазим цените на конкурентите ни. Така че, дори и при по-малка печалба, клиентите ни да получат по-добър продукт на същата или подобна цена”, обяснява Мирослав.

Той е категоричен, че марката „Алма” се отличава, освен със стила на Емилия, изграден в годините, но също и с вкуса, който е много по-различен. Ако се сравнят две торти, веднага нашата би се познала, че е направена с правилния продукт, обяснява Мирослав.

Стилът на съпругата му е характерен за ресторантите с Мишлен звезди. „Ако правим торта за заведението, трябва всички парчета да са еднакви. Ако обаче имаме клиент, който иска цяла торта, тя ще е с по-различна украса, по-дизайнерска”, разказва съпругът. Емилия подчертава, че не работят с фондан.  Освен това, обмисля предлагането на здравословни десерти – с по-малко захар, с по-здравословни продукти.

„Идеята ни е да започнем да предлагаме такива неща, защото има клиенти за този вид продукти. За коледния базар също подготвяме постни продукти, които ще предлагаме от следващата седмица. Едното е целувки, направени от нахут с намалено количество захар. Другите веган сладки са брауни, както и джинджифилови коледни бисквити без масло.

„Това е моят живот. Започнала съм от 7-годишна. Тогава започнах училище и се роди мечтата ми да бъда сладкарка. Във висшето училище, след завършването на гимназията,  нямаше как да се занимавам професионално със сладкарство. След като завърших висшето си образование, започнах да пътувам с круизни  кораби. Там разбрах, че не е това нещото, на което искам да се отдам. След това отидох в Лондон, където е работих в ресторант „La Petite Maison”. Там се научих да уважавам кулинарията, кухнята. Работих с френски кулинар, шеф от категория три звезди Мишлен. Там се научих на техники, на прецизност”, споели Емилия. И добавя, че ресторантът в Лондон преобърнал живота й. „Там се научих на прецизност, точност и професионализъм. Всичко беше много красиво, прецизно, изключителна чистота, добавя тя.

В ресторанта, ръководен от французина шеф Жак, гостували много значенитости, сред които Джордж Клуни и Лили Алън. Емилиа работила в т.нар. шоу кухня, където работиш пред погледите на клиентите.

След като срещнала съпруга си, постепенно решили да си купят къща в България. И решили тук да налагат собствена марка и начин на работа.

„Разходих се тук, видях какво има и решихме, че можем да запълним тази ниша”, споделя младата жена. Онова, което правим, е да налагаме френска, английска, европейска кухня, добри рецепти, които българите тук те правят.

Сладкарката обяснява, че всичко правят, според сезонните продукти и тенденции. Например лимонов пай, тиквен пай и др. Сред сладкишите, които произвежда, ще включи и типичната унгарска торта Естерхази. Има намерение да прави и унгарски коледни сладкиши.

Сладкарски цех „Алма” предлага още целувки, бонбони ром с ром и шоколад, покрити с леко запечени натрошени орехи. Другите са подобие на Рафаело с цял белен бадем. Третият вид е изцяло шоколадов трюфел, който е специално за пристрастените към шоколада.

Предлагат и целувки - типично български, но направени в по-нестандартна форма – като коледна червена шапка с бял пискюл, коледна елха с цветни топки. Произвеждат и пралини с различни вкусове, но най-търсени са тези  с портокал и коледни подправки – канела, индийско орехче.

Емилиа изработва и коледни къщички. Пралините са с нутела, тофи и кафе. От същото тесто, от което са направени коледните меденки, има играчки за елха – джинджифилово човече, сърчцица , звездички, които се ядат.

Сладкарските произведения с марката „Алма” могат да се поръчат на фейсбук страницата или на телефон 0896607080 . Могат да се опитат в чайна „Комплимент” в уютна атмосфера и в удобството на заведението, което се отличава със своя стил и елегантност.

c