Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

За първи път показаха златния пръстен от Калиакра - най-значимото откритие на 2019 г.

Масивният златен пръстен, открит при разкопки в средновековната морска столица на България Калиакра през това лято, бе представен за първи път. Това става в рамките на изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019” на Националния исторически музей /НИМ/ в София, която бе открита днес.

Впечатляващият предмет е открит под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е намерен в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

Уникалната находка разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. Посетителите ще имат възможност да видят и красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

През 2019 година археолозите от Националния исторически музей проведоха археологически разкопки на шестнадесет обекта и два теренни обхода. Географският обхват на изследванията се разпростира от Дунавската равнина до Родопите през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различен характер - селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища.

c