Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Рецидивист от Добричко ще си плаща за пиянски магистрален гаф в Австрия

Мъж, многократно осъждан в България, както и в Австрия, е с наложена финансова санкция от 1760 евро, за това, че като водач на автомобил е отказал проверка за алкохол след допуснато пътно произшествие. По време на движение с автомобил с българска регистрация по автомагистрала в Австрия, нашенецът се е ударил в бетонов цокъл за лампа, повреждайки и други указателни магистрални табели.

Магистратите в Окръжен съд - Добрич са признали наложената от Австрийския съд финансова санкция от 1760 евро, съобщиха от пресцентъра на добричкото съдебно ведомство.

В приложените по делото документи е посочено, че в ранните часове на 24 август 2017г. австрийската магистрална полиция била информирана за ПТП с материални щети. Оказало се, че автомобил с българска регистрация се е ударил в бетонов цокъл за лампа и го изместил на около 3 метра. Повредени били още „стоп табела“ и табела с направляващи стрелки. На местопроизшествието били двама българи, които показали ясни симптоми за употреба на алкохол. Водачът на автомобила бил поканен да направи тест за алкохол, но той отказал, което довело до налагане на глобата. Решението за санкцията, постановено от съдебен орган в Австрия, е влязло в сила на 22.02.2018 година.

Производството в Окръжния съд в Добрич е образувано въз основа на изпратено удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави, членки на Европейския съюз. Съдебният състав е преценил, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на санкцията и мъжът следва да плати сумата от 3442.26 лв., равностойна на наложената му глоба в евро.

В момента, санкционираният мъж излежава присъда, постановена от австрийски съд. С нея той е бил признат за виновен в извършване на тежки системни кражби с взлом и осъден на 2 години лишаване от свобода. Мъжът търпи наказанието си в Софийския централен затвор, откъдето е бил доведен за участие в настоящото дело. Справката за съдимост на мъжа сочи, че той многократно е бил осъждан и у нас.

Постановеният по настоящото дело съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.

Снимката е илюстративна

c